οι περιπέτειες της Έμιλυ Γκρέκο - δεύτερος αφρικανικός κύκλος

Rated 5.00/5 based on 2 reviews
«..τα φοινικόδεντρα, οι σιλουέτες των γυναικών.. σαν δίνη με ρουφάνε στα κλισέ των τροπικών αναπολήσεων που αναγεννιούνται ολοζώντανες..». Εξωτικοί τόποι, λαοί και πολιτισμοί, ιστορικά ορόσημα, περιπέτειες και ατόφιες ανθρώπινες σχέσεις είναι το σαγηνευτικό σκηνικό αυτής της αυθεντικής ιστορίας μέσα σε μια Αφρική που σμίγει μα συνάμα ξεγυμνώνει τους μύθους μας γι’ «αυτόν» και «άλλους» κόσμους. More
Available ebook formats: epub mobi pdf lrf pdb txt html
First 20% Sample: epub mobi (Kindle) lrf more Online Reader
About Emily Venis

Emily Venis is the pen name of Emilia Venetsanou who was born in 1958 in Patras, Greece, but grew up in Athens and finished High School in the bohemian neighbourhood of Exarchia, although in the early 60's she lived with her family in various parts of the Greek countryside. In 1976 she went for studies in Romania. Since then, she has lived mainly abroad, between Northern Italy and Africa where, since 1983, she has been working on international cooperation and humanitarian aid programs with the European Union and various UN agencies. She has a Master of Philosophy - Sociology, the European Master in Human Rights and Democratization, and a Ph.D. in Communication and Development.
Emily Venis είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Αιμιλίας Βενετσάνου η οποία γεννήθηκε το 1958 στην Πάτρα αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα και τελείωσε το Γυμνάσιο στα Εξάρχεια, αν και στις αρχές της δεκαετίας του 60 με την οικογένεια της έζησε σε διάφορα μέρη της Ελληνικής επαρχίας. Το 1976 φεύγει για σπουδές στην Ρουμανία. Έκτοτε ζει κυρίως στο εξωτερικό, μεταξύ βόρειας Ιταλίας και Αφρικής όπου, από το 1983, εργάζεται με τα προγράμματα διεθνούς συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορους οργανισμούς του ΟΗΕ. Έχει ένα Μάστερ Φιλοσοφίας – Κοινωνιολογίας, το Ευρωπαϊκό Μάστερ στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Εκδημοκρατισμό, και ένα Ph.D. στην Επικοινωνιολογία και Ανάπτυξη.

Learn more about Emily Venis

Also by This Author

Reviews of οι περιπέτειες της Έμιλυ Γκρέκο - δεύτερος αφρικανικός κύκλος by Emily Venis

Nikos Klouvatos reviewed on Jan. 22, 2023

Η σπαρακτική κραυγή ενός κόσμου που ζει θα έλεγες, σ' ένα παράλληλο σύμπαν, που τίποτα δεν είναι αυτονόητο, ούτε καν η ίδια η ζωή. Μια κραυγή που συμπυκνώνεται στο ερώτημα του Αφρικανού " Ελβετοί γιατί είμαι μόνος;". Μου θύμισε τη τελευταία φράση του αγαπημένου μου Γ. Γ. Μάρκες στο 100 χρόνια μοναξιά. Οι γεννιές οι καταδικασμένες σε 100 χρόνια μοναξιά δεν θα έχουν δεύτερη ευκαιρία πάνω στη Γη. Ενα λογοτεχνικά δοσμένο κείμενο από την Έμιλυ που τουλάχιστον εμένα με συγκλόνισε
(reviewed 35 days after purchase)
katerina vouza reviewed on Oct. 25, 2021

Διαβάζοντας τον πρώτο Αφρικανικό κύκλο από τις «Οι περιπέτειες της Έμιλυ Γκρέκο», βίωσα κάθε στιγμή αυτού του πλούσιου οδοιπορικού σαν συνεπιβάτης και όχι σαν απλός παρατηρητής . Οι εικόνες από τους μακρινούς αυτούς τόπους και τους ανθρώπους τους ζωντάνεψαν στα μάτια μου, οι σκέψεις και οι αγωνίες της Έμιλυ έγιναν και δικές μου, οι φίλοι και οι συνεργάτες της έγιναν και δικοί μου γνώριμοι.
Με την πρώτη ευκαιρία ξεκίνησα το δεύτερο κύκλο και τον διάβασα απνευστί. Ένα κείμενο μεστό και πυκνό, με πληροφορίες, συναισθήματα και φιλοσοφικός στοχασμούς, που ικανοποίησε απόλυτα τις προσδοκίες μου.
Μια αυθεντική αφήγηση, που μας γνωρίζει μια Αφρική απογυμνωμένη από τους μύθους που έπλασε ο «δυτικός» κόσμος για αυτή, καταρρίπτοντας συνάμα και πολλούς άλλους μύθους που έπλασε ο «δυτικός» κόσμος για τον εαυτό του. («Ω! με πόσες τερατοειδείς υπάρξεις είχαμε μολύνει το χώρο, εμείς οι γνωστικοί!»). Μια οπτική με σεβασμό και ευαισθησία στη πολιτισμική φυσιογνωμία των ανθρώπων της Αφρικής («να αφουγκράζεσαι τις αξίες των ανθρώπων του τόπου»), συνειδητή συμπόνια προς τα βάσανά τους και συμπόρευση στον αγώνα τους να γιατρέψουν τις πληγές της αποικιοκρατίας, στον αγώνα για ζωή. Μια μυθιστορηματική εκδοχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καμία σχέση με τη «ξιπασιά» που διακρίνεις σε άλλα δημοσιεύματα «δυτικών» συγγραφέων που μιλούν για την Αφρική.
Μια αφήγηση «ποταμός». Γεύση περιπέτειας με αρκετό «σασπένς» (η νυχτερινή επίθεση στο σπίτι της Ναμπούλα – σχεδόν κινηματογραφική), που εναλλάσσεται με τις γλαφυρές περιγραφές τοπίων, ανθρώπων, εθίμων.
Πολλές αντιθέσεις. Εδώ Pinot Noir de Neuchâtel ή χάμπουργκερ, εκεί κουσκούς από κεχρί ή καπιτέν. Από τη μια πλευρά επιστημονικές και επαγγελματικές πρακτικές με τεχνική ορολογία ή το τεστ τραπεζιτικού τομέα, και από την άλλη η «πρώτη γραμμή». Από τη μια οι στατιστικές και από την άλλη το πραγματικό πρόσωπο της πείνας. Πώς να χωρέσει άραγε η επισκευή παραδοσιακής καλύβας στο σύστημα αξιολόγησης αιτήσεων; Με ποιό αναπτυξιακό μοντέλο/εργαλείο θα φυτέψει καλαμπόκι η εθελόντρια Αμινά; Πώς θα συνομιλήσει το «εγώ-εμείς» των Μακούα με τον ατομικισμό της δυτικής σκέψης;
Φιλοσοφικοί στοχασμοί, διορατική ματιά, χιούμορ, προσωπικές αναζητήσεις, ανθρώπινες σχέσεις αλλά και αναμνήσεις από την Ελλάδα των παιδικών μας χρόνων.
Όλα αυτά κυλούν μέσα στις "Περιπέτειες της Έμιλυ Γκρέκο- δεύτερος αφρικανικός κύκλος". Όλα αυτά μαζί και πολλά άλλα ακόμη, είναι η ίδια η Έμιλυ, που εξερευνά και αναζητά την υπαρξιακή της ταυτότητα σε όλες τις γεωγραφικές συντεταγμένες του φυσικού αλλά και του πνευματικού της οδοιπορικού. Ωραίο ταξίδι! Δρόμος μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις!
Με μια θεσπέσια τελετή, μια νύχτα με πανσέληνο στη σαβάνα, αποχαιρετούμε τη χώρα των Μακούα και περιμένουμε τον 3ο Αφρικανικό κύκλο.
(reviewed 24 days after purchase)
Report this book