Smeće

Rated 5.00/5 based on 2 reviews
"Skandalozno! Sramotno! Amoralno! Sotonistička knjiga pretrpana seksom, drogom i alkoholom. Moja preporuka: Spaliti!" - Kristianna Dadić, Mlada katolička riječ More
Download: epub mobi (Kindle) pdf more Online Reader
About Alen Kapidžić

Meditator. Writer. Samizdat. E-pub pioneer. Aficionado of politically incorrect humor.

Also by This Author

Readers of This Book Also Read

Reviews

Review by: Ianus Christius on April 14, 2014 :
Odlično ispričana priča. Pohvalno!
(review of free book)
Review by: Robert Vrbnjak on Dec. 16, 2013 :
Antibiotik zvan Smeće

Smeće je čudna literarna biljka. I ne samo to!
To je jedna od onih knjiga, za koje se doista može reći: „Ili je voliš, ili je mrziš“, i tu nema treće. Ali, kako je mrziti, kad se već nakon prve stranice počneš osjećati „kao doma“ među tim tekstom što paranoidno promiče, među tim likovima kakve i sam poznaješ, jer svatko od nas poznaje barem nekog tko neodoljivo podsjeća na likove, aktere, kao izvađene iz Smeća?
Kad bih ja bio nekakav književni kritičar ili teoretičar - a što na sreću nisam - rekao bih da u ćemo u ovoj knjizi naći intrigantne urbane poetike. gomilu paranoidnih eksplozija, osjećaja nesnalaženja u zadanim okolnostima, frustracije, alkoholnih isparenja, seksa i ne znam čega i da je to dokument post-postmodernog stanja duha. roman kojeg treba promatrati u kontekstu razdoblja i situacije u kojoj je nastajao, te pojedinaca koji su ga zajednički ispisivali i tko zna što bih još o nesretnom Smeću tu našvrljao.
U svakom slučaju, zvučalo bi to šturo, jer nemoguće je govoriti o ovoj knjizi u izlizanim klišeima, to kod Smeća jednostavno ne prolazi.
Doduše, sve bi to bilo točno, mada zapravo ne bi govorilo ništa. Da, radi se o uradku kojeg nedvojbeno treba posmatrati iz pozicije vremenskog odmaka. O tekstu o kojem treba razmišljati kao o književnom eksperimentu, literarnoj suradnji, nekoj vrsti proznog sazrijevanja uobličenoj kroz frustraciju i nemoć, kroz pogled na svijet, iz prizme tih nekih, buntovnih godina iz pozicije nemogućnosti bilo kakve promjene
Ali dame i gospodo, velim, sve su to prazne fraze koje ne znače ništa.
Meni osobno, a vjerujem i svima koji smo odrastali na Ramonesima, Alan Fordu, Pajtonima, čitali prozu koju se je u bivšoj državi zvalo prozom u trapericama, pili po studentskim kantinama i oduševljavali se filmovima kao što je Trainspotting, Smeće nije potrebno objašnjavati jer mi ovakav stil pisanja dolazi sam po sebi, dolazi kao nešto, gotovo bi se moglo reći, posve prirodno, nešto što i ne iziskuje posebno pojašnjenje ni dodatno objašnjenje.
Smeće je speed, naša siromašnija verzija Ellisove „Manje od nule“, Smeće su neprospavane noći, zaglušujuće, zadimljene rupe i nedosanjana ljubav. To je odnos grada i teksta i magičan odnos trija koji ju je ispisivao.
Čitajući je, nakon nekog vremena čovjek već sasvim lijepo zna, prati, osjeća razlike u stilu, u rečenici svakog od njih.
Nabrijana Kapidžićeva literarna usredotočenost za dlaku introspektivniji Krivac i Novković kao neka protuteža.
Nije lako tako pisati u tandemu s nekim, mora se uspostaviti taj odnos, odnos banda, friendship, osluškivati ritam, pratiti solo. Treba zadržati usklađenost. Pritom se, kao što je to slučaj u Smeću, oslobađa enormna energija koju nije lako držati pod kontrolom. Događa se tako, pravi mali literarni fuzijski reaktor, za kojeg nikad ne znaš kako može i kako će završiti.
I zato pročitajte Smeće ako već niste.
Opičena je to knjigica, donijeti će vam obilje smijeha, jezičnih vratolomija, psovki, sprdačine, ali i obilje topline. poistovjećivanja s tom galerijom likova, s njihovim željama i snovima, pijanim eskapadama i forama kojima ćete se još dugo smijati, jer su to fore kakve ste i sami često čuli, situacije kakvih se i sami sjećate, biljezi „tih nekih godina“ koje se ne zaboravljaju tek tako.
Smeće je rock'n'roll!
Uzeti i čitati!
Piti.
„Poklonjenoj se pivi ne gleda u zube“, reče netko unutar njenih stranica.
I to je to.
Živjeli!
(review of free book)
Report this book