Scharpenelle, klein verhaal van een Grote Oorlog

Aan de basis van deze tekst voor vertel- en muziektheater, die zich ook "gewoon" laat lezen, ligt een waar gebeurd verhaal uit de eerste dagen van de WOI. Vijf Vlaamse soldaten vinden een meisje van ongeveer drie jaar oud in een door shrapnell doorboord huis. Ze adopteren haar, houden haar als een soort mascotte bij zich en noemen haar "Elisabeth Shrapnell". More

Available ebook formats: epub mobi pdf rtf lrf pdb txt html

First 60% Sample: epub mobi (Kindle) lrf more Online Reader
About Patrick Bernauw

Het Smashwords ebook-platform van auteur, regisseur, performer en docent literaire creatie Patrick Bernauw.

Writer of historical faction, horror and fantasy. Playwright, performer and producer of "alternate reality games", murder & mystery games, city games and teambuilding events.

***

Patrick Bernauw werd geboren op 15 april 1962, en woont sindsdien in Erembodegem. Hij was radio-, tv- en stripscenarist, hoorspelregisseur, hoofdredacteur van de Historische Verhalen, en leidt nu een eigen productiehuis voor interactief theater, dat zich de jongste tijd vooral concentreert op moordspelen en stadsspelen voor teambuilding, bedrijfsevents, feesten enz... Sinds 1981 schrijft hij romans, verhalen, essays, toneelstukken en radio- en televisie-scenario's - zowel voor volwassenen als voor de jeugd.

Tot zijn bekendste proza-werken behoren de docudetective "Mysteries van het Lam Gods" (1991) en, in samenwerking met Guy Didelez, de historische jeugdroman "In het Teken van de Ram" (1996) die in eigen land werd onderscheiden met de Prijs Knokke-Heist voor de Beste Jeugdroman en in Duitsland met de Eule des Monats. Zijn proza-werk voor de jeugd werd voorts nog twee maal bekroond met de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes en werd vertaald in het Frans, het Duits, het Noors, het Italiaans, het Spaans en het Pools. Zijn meest recente werken zijn historische thrillers voor volwassenen: "Het Bloed van het Lam" (2006), "Nostradamus in Orval" (2007), "Het Illuminati Complot" (2008), "De paus van Satan" (2011) en "De Zaak Louis XVII" (2012).

Voor de BRT(N)/VRT, een aantal Nederlandse omroepen, Radio Ostankino (Moskou), New Radio New York en voor de Vlaamse vrije radio's schreef en in het laatste geval regisseerde en produceerde Patrick Bernauw ettelijke luisterspelen. In 1994 ontving hij voor zijn luisterspel "La Comédie Française" de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor toneel. Voor de VTM was hij co-scenarist van de series "Meester!" en "Wittekerke", en hoofdschrijver en storyliner van de jeugdsoap "Wat nu weer!?" Voor de VRT was hij co-scenarist van de sitcom "Alle Maten" en van de detective-reeks "Sedes & Belli".

Met zijn toneelstukken, die hij vaak zelf regisseerde, viel hij eveneens regelmatig in de prijzen. Dat was onder meer het geval met "De Dochter van Calamity Jane", geschreven in samenwerking met Guy Didelez (Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater, 1997) en de thriller "De Minister en het Maffia Meisje" (Sabam Prijs voor Toneel, 1999). Hij was ook actief in het beroepstheater. Zo schreef hij samen met Guy Didelez het figurentheaterstuk voor kleuters, "Beerenbodegem" (Taptoe, 1997) en met Frank Van Laecke "Semper Vivat" (Taptoe, 2005).

In 1998 richtte Patrick samen met zijn broer Fernand het muziektheatergezelschap Compagnie de Ballade op, dat zowel voor een volwassenen publiek als voor jongeren speelt. Patrick Bernauw schrijft niet alleen de teksten waarvoor zijn broer Fernand de muziek componeert, maar regisseert de stukken ook en acteert/zingt erin mee. Met "Het Ware Verhaal van Calamity Jane" en met "De Sterke Verhalen Blues" trok hij jarenlang door het hele Vlaamse land. In 2005 werd Compagnie de Ballade onderscheiden met de prestigieuze Visser Neerlandia Prijs voor Musical, voor de productie "Scharpenelle".

Momenteel is hij vooral actief als scenarist en producent van teambuilding moordspelen en stadsspelen. Samen met fotograaf Marc Borms werkt hij aan de reeks Mysterieus België, fotozoektochten op basis van een fotoboek. Compagnie de Ballade heeft hij heropgericht als productiehuis voor audio theater, waarmee hij is teruggekeerd naar een oude liefde, het luisterspel, en ook als performer een tweede adem gevonden lijkt te hebben.

Learn more about Patrick Bernauw

Videos

Johnnie (Bram Vermeulen)
Bram Vermeulen (1946-2004), de enige echte Nederlandstalige blueszanger, met 'Johnnie' (2000) uit het Eerste Wereldoorlog-project 'Oorlog aan den Oorlog'. Beeld uit de Vlaamse Westhoek, het decor van WO-I

Folgazán: Mère des Tranchées
Eén van de vele verhalen uit het totaalprogramma 'De Groote Oorlog van de Kleine Belg' met woord, beeld en muziek rond Wereldoorlog 1, gebracht door popfolkband Folgazán. Met dank aan het Kenniscentrum van het Flanders Fields Museum te Ieper voor het ter beschikking stellen van foto's.

Opgenomen in Scharpenelle: In Vlaamse Velden
The famous poem by John McCrae, translated in Dutch and here performed in the musical "The Angel of Mons". / Het beroemde gedicht van John McCrae, vertaald en bewerkt in het kader van de musical "De Engel van Mons" (Compagnie de Ballade & Theater Strobos).

Also in Series: Mysterieus België Series

Also by This Author

Also by This Publisher

Reviews

This book has not yet been reviewed.
Report this book