Blockbuster

Adult
Rated 5.00/5 based on 3 reviews
Srđan Dragojević:
"Jedini presedan koji bih napravio vezan uz ratove u bivšoj Jugoslaviji jest ekranizacija romana "Blockbuster" Zorana Žmirića. Zbog diskursa bi bilo zanimljivo da srpski redatelj snimi hrvatski film o ratu."

Davor Šišović:
"Blockbuster je jedan od najdojmljivijih, najpotresnijih, najkrvavijih, najsimboličnijih i najantiratnijih ratnih romana koje sam u životu pročitao." More
Download: epub mobi (Kindle) pdf more Online Reader
About Zoran Zmiric

Zoran Žmirić (Rijeka, March 10, 1969). A musician and writer, member of the Croatian Writers' Society and a several times scholar at the Croatian Ministry of Culture.
His works are translated into Slovenian, Ukrainian, Polish and Italian.

Published:
Kazalište sjena / The Shadow Theater (narratives collection - Adamić, 2002)
Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man / Our time eaten by Pac-Man (columns collection - Meandar, 2005)
Blockbuster (novel -VBZ, 2009. AdPublik, 2012. Fabula, 2018. Hena com, 2018.)
Riječke rock himne / Rijeka Rock Hymns (a book about the emergence of the best rock songs from 1979 to 2009 in Rijeka - Baklje, 2011)
Chain / Lanac (Smashwords, 2014.)
Snoputnik / Dream-traveler (novel - Croatian Writers Society, 2014)
Zapisano metkom / Written with a bullet (an antiwar poetry collection - Studio TiM, 2015)
Putovanje desnom hemisferom / Right Hemisphere Traveling (novel - Hena com, 2017)
Pacijent iz sobe 19 / The patient from room #19 (novel - Hena com, 2018)

Prizes and awards:
Award winner "Literary Feather" for the Book of the Year awarded by the Croatian Literary Society - Blockbuster (2010)
Winner of the City of Rijeka annual award for creative work and special achievements in culture (2011).
The winner of the super short story contest CeKaPe (2013)

Also by This Author

Readers of This Book Also Read

Reviews

Review by: Tihomir Dunđerović on Feb. 3, 2014 :
Odlična knjiga! Čitao sam je u tiskan izdanju prije par godina i pomislio baš isto što i Srđan Dragojević.
Hvala na kuponu i besplatnom e-izdanju!
(reviewed the day of purchase)
Review by: Robert Vrbnjak on Dec. 17, 2013 :
Iskustvo čitanja Žmirićeva Blockbustera

Čudno je kako smo skloni formirati sliku unaprijed.
Naprimjer, spremamo se nešto učiniti, pristupiti nekoj radnji, kao recimo cijepati drva ili u ovom primjeru pročitati roman, a mi već imamo sliku i prije no što pristupimo tom činu. Lijepimo etiketu, mislimo: „ Ovo će biti teško, drva ima previše, a sjekira je tupa“ Ili velimo sebi: "A ne, ne bih to čitao jer ne volim takvu književnost, ne volim ratne, pa tako ni anti-ratne priče, sve je to isto.“ Moram priznati da sam počevši čitati ovaj roman i sebe ulovio u tim i takvim sličnim razmišljanjima. Skloniji sam nekim drugim književnim žanrovima, ne znam, humoresci, apsurdu, nečem drugom, kakav rat, kakve bombe, snajperi i ratni sukobi, mislio sam, nije li toga već bilo previše? A onda sam čitajući uvidio da ovaj roman uopće nema veze s ratom i da je isto tako prepun apsurda, pa ako hoćete i humora, da je rat doista zadana okolnost, ali to bi moglo biti i bilo što drugo, bilo kakva druga situacija ili neprirodno stanje u kojem je ljudsko biće suočeno s nemilim iskustvom i kreće putem kojim mora proći, jer alternative tom putu jednostavno nema. A upravo ta promjena u sebi i osobna drama koja do nje vodi zapravo su tematika ove knjige. Ovo je roman o ljudskoj duši u nametnutim okolnostima, u brutalnoj igri u kojoj nema pobjednika, jer ni u jednom sukobu nema pobjednika. Opisi su nevjerojatni, kao mali bljeskovi sjećanja, rečenice izvrsne, skice psihičkih slomova nezaboravne, filmične akcije ima na pretek, ali kažem, ona nije toliko ni važna. Jednostavno, tu je. I cijelo vrijeme taj suhi okus u ustima, jer rat je svugdje isti, svugdje uzaludan, nema nikakvih specijalnih obilježja, nema nacionalnosti, jedino je obilježje ta nemoć junaka da u cijeloj igri bilo što promijene, osim sebe, naravno. Ali to je ono što ih čeka na kraj puta. Na momente sam se čitajući ovu knjigu sjetio Buzzatijeve „Tatarske tvrđave“. U njoj jedan vojnik cijeli život sanja o sukobu s neprijateljem i to se nikad ne dogodi. Tek na kraju knjige. Ali tada je već star i nemoćan da se bori. I ovdje ima slične simbolike. Knjiga se doista čita brzo i u dahu. I ostaje uz čitatelja. Neobična knjiga u svakom slučaju i toplo je preporučujem. I svaka čast Žmiriću, trebalo je ovako nešto napisati. Trebalo je ostati usredotočen, a on je to izvrsno uspio.
(reviewed 6 months after purchase)
Review by: vedran jakominic on June 27, 2013 :
A truly remarkable book. An anti-war masterpiece that will make you think about what lies below the calm surface of your surroundings, and what kind of an impact would a sudden and complete change of surroundings have on your rules of conduct.

I would love to see a movie based on this book.
(reviewed the day of purchase)

Print Edition

Report this book