Moj zavičaj

Besplatna knjiga "Moj zavičaj", Mehmadalije Sulejmana Lilića je sastavljena iz tri priče: "Moj rodni kraj", u kojoj kroz stihove prolazi kroz sva sela svoga zavičaja, "Mogu ja otići iz Gođenja, ali Gođenji ne mogu iz mene", u kojoj prikazuje prve korake u svome povratku na babovinu, te "Zima u mom zavičaju" koja prikazuje ljepote zimske idile u Gođenjima, te životna razmišljanja i dileme. More
Download: epub
About Mehmedalija Sulejman Lilic

Lilić Mehmedalija-Sulejman je sin Mešanov i Hasnijin (djev. Zimić). Rođen je 1945. godine.
Četiri razreda osnovne škole završio je u Gođenjima 1957. godine. Upisao je prvi razred niže gimnazije u Vlasenici. Te godine je izvršena reforma obrazovanja, pa je poslije završenog prvog razreda niže gimnazije upisao šesti razred osnovne škole u Bratuncu. Stanovao je kod rodbine u Počaušu. Sedmi i osmi razred osnovne škole završio je u Han-Pijesku. Stanovao je u Rijekama. To je bilo vrijeme kada se školovanje nije cijenilo. Obaveza i tradicija je bila da muškarci ostaju na očevini i da unapređuju domaćinstvo. Dok se školovao stanovao je kod rodbine ili poznanika. Nije mogao plaćati pa je bila obaveza da nešto pomogne svojim radom tamo gdje je stanovao.
Upisao je gimnaziju 1961. godine u Vlasenici. Počeo je dobivati stipendiju od opštine Han-Pijesak. Od stipendije je mogao plaćati stan i školovanje je bilo mnogo lakše. Poslije završetka gimnazije, upisao je 1965. godine Prirodno-matematički fakultet, grupa hemija, u Beogradu.
Nakon završetka fakulteta počeo je raditi kao profesor hemije 1969. godine u Gimnaziji u Han-Pijesku. Potom je radio i kao profesor u Gimnaziji Vlasenica. Od 1972. godine živi i radi u Bihaću kao profesor. Bio je pripadnik ABiH tri godine. Trebao bi u septembru 2006. godine otići u penziju.
Poslije 1995. godine napisao udžbenike hemije za VII i VIII razred osnovne škole, za I, II, III i IV razred gimnazije, za I razred srednjih stručnih i tehničkih škola i Zbirku zadataka iz hemije. Udžbenici se koriste na području FBiH.
U slobodnom vremenu se bavi ekologijom, a posebno pješačenjem. Bio je učesnik Pješačkog pohoda Bihać-Mostar, organizovanog povodom otvaranja obnovljenog Starog mosta u Mostaru 2004. godine. Predsjednik je Ekološkog udruženja «Japodi». Članovi «Japoda» su bili pobjednici, dva od tri, poslijeratna državna takmičenja mladih istraživača iz oblasti ekologije.
Posebno se posvetio pisanju materijala za Web-stranicu o Gođenjima.

Also by This Author

Related Category

Nonfiction > History > World

Reviews

This book has not yet been reviewed.
Report this book