KVALITETA


John Galsworthy, preveo Marko MarasSmashwords Edition

License Notes:

This free ebook may be freely copied, distributed, reposted, reprinted and shared, provided it appears in its entirety, without alteration, and the reader is not charged to access it.


Copyright 2005-2011 Marko Maras


Znao sam ga od malih nogu, jer je izrađivao čizme za mojega oca; živio je sa starijim bratom u dvije male spojene radnje, u sporednoj uličici koja je nekada bila vrlo povoljno smještena u elegantnoj četvrti Londona.

Radnja je odisala mirnim dostojanstvom; pročelje nije nosilo nikakav znak koji bi pokazivao da poslužuju nekog člana kraljevske obitelji, nego samo njihovo njemačko prezime, "Braća Gessler", dok je u izlogu stajalo nekoliko parova čizama. Sjećam se kako nisam mogao shvatiti te uvijek iste čizme u izlogu, jer on je izrađivao samo po narudžbi, nije pravio nikakve rezerve, a činilo se nezamislivim da nešto što on izradi ne bude po mjeri. Je li ih kupio da ih stavi u izlog? I to je bilo nezamislivo. Nikada u svojoj kući ne bi podnio kožu koju nije obradio sam. Osim toga, bile su prelijepe: neizrecivo lagane salonske cipele, čizme od lakirane kože presvučene tkaninom, takve da bi čovjek slinio nad njima, visoke smeđe jahaće čizme s čudesnim pepeljastim sjajem, kao da su istodobno nove i nošene stotinu godina. Te je čizme mogao napraviti samo čovjek koji je pred sobom vidio Dušu Čizme – to su doista bili istinski prauzori koji su utjelovljivali duh sve obuće. Naravno, tako sam razmišljao tek poslije, ali čak i kad sam prvi put dobio čizme kod njega, a tada sam imao možda četrnaest godina, naslutio sam dostojanstvo dvojice braće. Naime, izrađivati čizme – takve čizme kakve je on radio – tada mi se činilo, a i danas mi se čini, tajanstvenim i čudesnim.

Previous Page Next Page Page 1 of 9