1.

Hij liep het liefste rond in het overdekte winkelcentrum. Kanyon noemen ze dat in Israel. Lijkend op het Engelse woord Canyon, gaat het hier op een afleiding van het woord ‘liknot’, ‘kopen’ in het Ivriet. In de winter liep je zonder regen en in de warme, vochtige zomers liep je lekker koel rond.

Het liefst keek hij naar de mensen op de terrasjes in het centrum. Hoeveel aten die mensen wel niet? Hij stond even stil bij een aantal tafeltjes en luisterde naar een verhitte discussie.

“Wat nou ‘bezetten’?”, riep een dikke man die zijn bloesknopen half open had gelaten zodat iedereen zijn harige vette borst kon zien. “We willen niets bezetten en die gekken blijven maar schreeuwen dat we weg moeten Het houd nooit op met die mesjoggene honden!” De man pakte een servetje en veegde zijn voorhoofd af, niet zienend dat er taartkruimels aan het servet kleefden, waarvan er nu een paar op zijn voorhoofd achterbleven.


Hij liep door. Mensen hielden er niet van als je naar ze staart. Dat had hij allang geleerd. Hij keek naar links. Een groep meisjes liepen voorbij. Zestien, zeventien jaar, schatte hij ze. Lange bruine benen. Topjes die hun beloftes omhulden. Hij bleef doorlopen. Vlakbij de trap zag hij hem. Maar het gebeurde allemaal zo snel. Wie draagt er nu een windjack in het midden van zomer, in deze hitte? En zo bol. Later, veel later zou hij zich plotseling herinneren hoe de man zweette.

Ook wist hij niet wat er nou eigenlijk het eerst gebeurde. Hij voelde de druk: een ongenadige druk op zijn oren en ogen. Hij wist dat hij door de lucht vloog en uit zijn ooghoek zag hij hoe de man met het windjack in een vlam veranderde. De hitte en toen die zware ‘boem’, alsof het vanuit het diepste van de aarde kwam. Hij voelde de pijn in zijn gezicht en ogen. Alsof hij zout in z’n gezicht kreeg. En hij herinnerde zich het omaatje met de stok. In een reflex opende hij zijn armen nog en hij voelde dat hij op haar landde. Een steek van pijn ging door zijn hele lichaam. Toen werd het donker. Voorgoed.

Previous Page Next Page Page 1 of 19