Interview with Eisso Post

Wat voor genre verhalen schrijf je eigenlijk?
Daar denk ik nooit zo bij na. Ideeën voor verhalen vallen mij in. Vaak gaat het om iets wat in onze wereld vanzelfsprekend wordt gevonden, maar wat ik niet vanzelfsprekend vind. Vaak kom ik iets tegen, in een sprookje of mythe, maar het kan ook een documentaire of reisverhaal zijn, waar ik dan besluit mijn eigen ding van te maken. Vaak is het een combinatie van bovengenoemde aanleidingen. Daar kunnen dan allerlei soorten verhalen uit voortvloeien. Maar ik zou ze niet 'fantasy' willen noemen, ook al gebeuren er soms vreemde dingen in, of 'realistisch', al lijken sommige in Groningen of een vergelijkbare stad te spelen.
Is jouw werk dan wel een eenheid, of eigenlijk meer een allegaartje?
Ik ben lid geweest van de legendarische schrijfgroep Noachs Kat, waar ik mijn verhalen liet beoordelen. Ooit besloot ik iets volkomen anders te schrijven dan ze van me gewend waren. Ik las mijn nieuwe tekst voor, en toen ik daarmee klaar was, luidde het eerste commentaar: 'Dat was weer een echt Eisso-verhaal'. Dus ja, ik kan alleen maar concluderen dat mijn werk een eenheid vormt, en dat anderen dat nog duidelijker zien dan ikzelf.
Ben je een geëngageerde, maatschappijkritische schrijver?
Ja en nee. Ik heb er lol in, en vind het ook belangrijk, om vanzelfsprekendheden minder vanzelfsprekend te maken. Soms heeft dat betrekking op oorlog, kapitalisme, arbeidsmoraal, seksuele moraal - of omgekeerd op de strenge dogma's waar je bij wereldverbeteraars soms tegenaan loopt. Maar soms ook op zaken die minder maatschappelijk en politiek bepaald zijn - tijdlozer, of individueler. En ik doe mijn best om niet de ene zekerheid in te ruilen voor de andere. Ik heb liever dat de lezer gaat nadenken over hoe de dingen nu zitten.
Bovendien: ik wil verhalen vertellen. Ik wil dat mijn lezers een prettige tijd doorbrengen met het lezen van wat ik heb bedacht. Ik ben niet hun schoolmeester, ik ben iemand die hun wat moois probeert voor te schotelen. Als ze daar ook nog wat van meenemen is dat aardig, maar dat wil ik niet forceren.
Wie hebben je beïnvloed?
Dat is heel uiteenlopend en niet altijd grijpbaar. Bij J.M.A. Biesheuvel heb ik geleerd dat eigenlijk alles kan, maar zijn stijl is heel anders dan de mijne en zo extreem als hij pas ik dat principe niet toe. Marten Toonder, die ik al vanaf mijn kindsheid bewonder, laat een bijna vanzelfsprekende mengeling van sprookjesachtige motieven, maatschappelijke satire en tijdloze ideeën zien. Hij heeft me waarschijnlijk het idee gegeven dat literatuur die combinatie hoort te bevatten, maar ook hij schrijft heel anders dan ik.
En dan merk ik ineens dat ik iets met Lord Dunsany aan het doen ben, of met Kafka, of met de educatieve kinderboekjes uit de jaren '50 waarmee ik ben opgegroeid.
Nu heb ik nog geen enkele vrouw genoemd. Vooruit dan: Annie M.G. Schmidt! Soms schrijf ik ingewikkeld en gedragen en daar is ook niks mis mee, maar als ik dan weer een paar bladzijden van haar lees, zie ik dat het ook volkomen anders kan, en dat houdt me fris.
Published 2014-10-06.
Smashwords Interviews are created by the profiled author, publisher or reader.

Books by This Author

Vergelijking met een onbekende
You set the price! Words: 11,000. Language: Dutch. Published: October 16, 2014. Categories: Fiction » Fantasy » Short stories
De verhalen lijken zich in een bekende omgeving, of in een bekend tijdperk af te spelen. Maar altijd weer klopt er iets net niet aan. En eigenlijk is dat niet zo vreemd: klopt alles aan onze eigen wereld wel?
Glas
You set the price! Words: 9,020. Language: Dutch. Published: October 9, 2014. Categories: Fiction » Literature » Literary
Werkelijkheid is een relatief begrip in deze verhalen. De personen hebben zich er ver van verwijderd, of de werkelijkheid heeft zich ver van hen verwijderd. Dat leidt soms tot surrealistische toestanden, soms tot vermorzelende eenzaamheid, en toch is ook de humor nooit ver weg.
Een kans
You set the price! Words: 10,200. Language: Dutch. Published: October 9, 2014. Categories: Fiction » Fantasy » Short stories
Het titelverhaal is zowel geïnspireerd door Lord Dunsany als door een bizar Darwinisme, maar uiteindelijk gaat het over een man en een vrouw die elkaar net niet bereiken - met vreselijke gevolgen. De andere verhalen bevatten elementen van sprookjes en andere volksverhalen, maar de problemen waar de personen mee kampen zijn verrassend alledaags.
Een gezellige avond
You set the price! Words: 8,470. Language: Dutch. Published: October 2, 2014. Categories: Fiction » Literature » Literary
Verhalen over cultuur en maatschappij, idealen en teleurstellingen, liefde, eenzaamheid, geweld en politieke correctheid. In een alledaagse omgeving, of in een mythologische werkelijkheid.
De rondte
You set the price! Words: 10,830. Language: Dutch. Published: October 1, 2014. Categories: Fiction » Literature » Literary
Het is moeilijk om je eigen leven te leiden: je omgeving heeft, soms vreselijke, andere verwachtingen van je. Het titelverhaal laat zien dat dat in de prehistorie al zo was. Wat is goed, wat is slecht en wie bepaalt dat? Is er een uitweg, al is het maar in de vorm van een kaatsebalspelletje? Veelzijdige verhalen, waar toch een thema in te herkennen valt.