Interview with Gerd Goris

Published 2023-01-31.
Wie is Gerd Goris? Vertel eens wat over jezelf.
Ik ben teeltmedewerker van beroep. Het oogsten en sorteren van tomaten behoort tot mijn werk. Ik ben getrouwd en vader van een flinke dochter.
In mijn kindertijd al had ik een levendige fantasie. Toen ik naar de middelbare school ging, las ik graag verbeeldingrijke verhalen in de genres fantasy en sciencefiction. Het in handen houden van een eigen boek was altijd een droom, die in een stroomversnelling kwam na de deelname aan een schrijfwedstrijd met een vriend, die we samen gewonnen hebben. Daarna werd en bleef het schrijven een uitlaatklep en een energiebron.
Wat is jouw drijfveer om te schrijven?
Ik hou ervan om mensen mee te nemen in een verhaal, waarbij ze even kunnen ontsnappen aan de dagdagelijkse zorgen. Humor vind ik daarbij belangrijk. Op een dieper niveau wil ik er ook een hoopvolle en bemoedigende boodschap in leggen.
Goedzo en de Zoeker was je debuut, kan je er wat van vertellen?
Goedzo en de Zoeker betekende mijn eerste uitgegeven solo werk. Het heeft een mopperige en op wraak beluste Paarldraak, een vreemde vijand die werkzaam is in een goedje dat je beste vrienden in vreselijke tegenstanders kan omtoveren, een vrouwelijke Doctor in de magie en veel meer! De naam Goedzo, de eenvoudige dienaar die op reis moet, is een gelukkige inval, waarmee op een zonnige dag in een stadstuintje te Aarschot het ganse verhaalidee tot me kwam.
Je hebt een voorkeur voor wat bijzondere, sprookjesachtige boeken, want je tweede boek, De Gigant van Eenoogeiland, is ook niet echt een standaardverhaal. Kan je daar wat over vertellen?
De Gigant van Eenoogeiland is een avontuurlijk verhaal dat een bepaalde sfeer oproept: ‘magisch’ werd het omschreven door recensenten. Het heeft thema’s die me na aan het hart liggen, zoals: beschermen wat je dierbaar is, vechten voor vrijheid en angst overwinnen. De hoofdpersoon is bij het begin en bij het eind van het verhaal aan het woord, waardoor je het vanop de eerste rij beleeft.
Welke schrijvers hebben jou beïnvloed?
In mijn vormende jaren heb ik les gehad van enkele goede leraars Nederlands. Eén ervan is ook auteur: Gerda De Preter. Ik heb veel geleerd van de fijne samenwerking met mijn schrijfvriend Jonathan Mertens. De schrijvers die mij in mijn tienerjaren onvergetelijke leeservaringen hebben bezorgd, zijn voornamelijk Frank Herbert, Raymond E. Feist en JRR Tolkien.
Wat de groei in het schrijven betreft, en specifiek in fantasy, sta ik op de schouders van JRR Tolkien, en meer bepaald is zijn 'Essay on Fairy-Stories' wijsheid die me steeds de goede richting wijst.
Wat is het mooiste commentaar dat je gehad hebt van lezers?
Een commentaar waar ik trots op ben:
‘Omdat het goede zo duidelijk aanwezig is in dit verhaal, is het wel heel hoopvol en gaf het verhaal me een goed gevoel na afloop.’ 
Bianca Brummelhuis op haar blog Drukinkt over ‘Goedzo en de Zoeker’

En een commentaar waar ik blij mee ben, omdat het een mooi overzicht geeft van waar het bewuste boek over gaat:
‘Gerd heeft ook een fantastisch thema in zijn verhaal verwerkt: zelfs wanneer je bang bent en geen zelfvertrouwen hebt, dan nog kan je door vallen en opstaan uitgroeien tot een persoon naar wie iedereen opkijkt.’ 
Marleen de Keyser over ‘De Gigant van Eenoogeiland’.
Smashwords Interviews are created by the profiled author or publisher.

Books by This Author

Goedzo en de zoeker
Price: $5.99 USD. Words: 62,770. Language: Dutch. Published: January 23, 2023 by Uitgeverij Macc. Categories: Fiction » Fantasy » Epic
De eenvoudige huisknecht Goedzo krijgt van zijn meester de opdracht om naar Zonnaven te reizen en daar zo snel mogelijk met de koning te spreken. De reis blijkt echter zeer gevaarlijk te zijn. Een bende criminelen zit achter hem aan en hulp moet uit een onverwachte hoek komen. Het toeval wilt dat hij achter een vreselijk plan komt dat het gehele koninkrijk naar de rand van de afgrond kan brengen.