Interview with Remus Moise

Published 2022-07-30.
Care este povestea din spatele ultimei tale cărți?
Ca foarte mulți autori, am decis să scriu „Pe patul morții; Istoria raialei Giurgiu” în urma unei dorințe universale și irepresibile de a cunoaște trecutul orașului în care locuiesc. Dar o parte din imbold cred că mi l-a imprimat curiozitatea, deoarece, în carte fiind vorba, între altele, de o străveche cetate de apărare, țin minte că încă din copilărie, observând ruinele fortăreței lăsate în părăsire, m-am întrebat ce mister ascundeau acele pietre, despre care, mai târziu, efectuând cercetări livrești, am aflat că datau de pe vremea împăratului roman Justinian.
Există vreo relație între tine, ca persoană, și ruinele acelei cetăți?
Da, dar numai în mod indirect. Foarte mulți ani am trecut aproape zilnic pe lângă ruinele despre care vorbim, deoarece, pe atunci, pe de o parte, o perioadă destul de îndelungată, am lucrat în Șantierul Naval, precum și la altă uzină, alăturată, iar pe de alta, de patru ori pe săptămână, mă prezentam la stadionul de rugby al echipei Dunărea Giurgiu, unde mă pregăteam ca sportiv; or, cum atât întreprinderile, cât și terenul de sport, se aflau pe fosta insulă Ramadan, unde, totuși, nu se putea ajunge decât pe lângă cetate, faptul de a contempla rămășițele fortăreței de atâtea ori mi-a sporit interesul de a-i dezlega și de a-i înțelege cândva misterul.
Dar în volumul „Pe patul morții; Istoria raialei Giurgiu”, nu doar vechea cetate din ostrov se află în centrul atenției, nu?!
Evident, cum lucrarea respectivă tratează un subiect istoric, cu caracter general, cuprinde o mulțime de alte teme. Dar eu am avut dintotdeauna convingerea că, fără acea fortăreață, așa insignifiantă și aproape uitată, cum pare azi, destinul orașului Giurgiu ar fi fost cu totul altul, poate mai bun, poate mai rău, dar, oricum, nu același pe care îl cunoaștem.
Care este cartea ta anterioară?
Romanul „Nunta”. Un volum de ficțiune, dar încadrat istoric într-un timp real, cu personaje și cu întâmplări dintre care o parte au existat cu adevărat, în care, deși l-am conceput și l-am scris înaintea cărții „Pe patul morții; Istoria raialei Giurgiu”, am prezentat, totuși, ceea ce s-a întâmplat în orașul Giurgiu în anul 1965, când în România comunismul autohton i-a luat locul celui de tip bolșevic.
Între faptele prezentate în „Nunta” și biografia ta se pot identifica asemănări?
Da. Numeroase. Dar toate datează de pe când eram foarte tânăr, iar acum, după ce am înfîțișat o parte dintre ele în scris, impactul lor asupra conștiinței mele a devenit minor și, prin urmare, am început să le uit.
Asta înseamnă că, la vremea lor, respectivele asemănări nu te-au impresionat suficient?
Nu tocmai. M-au marcat pe toată viața. Dar, între timp, m-am apropiat mai mult de Dumnezeu, iar Dumnezeu mi-a dovedit că o viață dusă în concordanță cu cerințele lui reprezintă un reazem mult mai puternic pentru psihicul meu, sau doar pentru anumite momente de slăbiciune, care mă năpădesc uneori, decât amintirile.
Care consideri a fi, pentru tine, cea mai mare bucurie oferită de scris?
Eliberarea de obsesii. Dar și faptul că le poți împărtăși semenilor tăi gândurile cele mai intime, sau cele mai îndrăznețe, precum, desigur, și sentimentul plăcut că ai făcut ceva bun pentru societate.
Care sunt autorii tăi preferați?
Mulți, prea mulți pentru a le înșirui numele tuturor aici. Totuși, am să enumăr câțiva: Tolstoi, Cehov, Eminescu, Faulkner, Gabriel Garcia Marquez, Liviu Rebreanu, Petru Dumitriu, Marin Preda, Camil Petrescu, Flaubert, I.D. Sîrbu, Andre Malraux și încă mulți, mulți alții.
Când nu scrii, cum îți petreci timpul?
Citesc. Ies cu soția și mă plimb prin oraș. Întrețin o mică proprietate pe care o am în satul Remuș, în lunca Dunării. Socializez și mă străduiesc să-i înțeleg pe oameni.
Există vreo întâmplare din viața ta pe care n-o poți uita?
O, da. Am avut o viață aventuroasă, plină de neprevăzut, din care am să relatez câte ceva în viitoarea mea carte, intitulată, probabil, „Să mă uiți, dar să nu mă urăști”, în care, în paralel cu acțiunea centrală, intenționez să arăt cum, în tinerețe, îndurând foarte greu restricțiile civice impuse de comuniști, m-am autoexilat din comunitate, încetând a mai relaționa cu lumea. Dar episodul care persistă cel mai apăsător în mintea mea e acela petrecut când aveam douăzeci și doi de ani, în cursul căruia, timp de nouă luni, într-o vară secetoasă, cu arșiță cumplită, am turnat, într-o colonie de muncă forțată, beton în Bărăgan, pentru canalele de irigații.
Atunci am trecut prin infern.
Smashwords Interviews are created by the profiled author or publisher.

Books by This Author

Conspirație la Casa Albă
Price: $4.99 USD. Words: 286,770. Language: Romanian. Published: April 30, 2024 . Categories: Nonfiction » Science & Nature » Nature, Nonfiction » Science & Nature » Nature
Faptele prezentate în această carte sunt reale, iar personajele au, de asemenea, acoperire în viața cotidiană. Din rațiuni de tehnică literară însă autorul a modificat atât succesiunea unei părți a evenimentelor, cât și identitatea unor persoane implicate în acțiune.
Pe patul morții - Istoria raialei Giurgiu
Price: $4.99 USD. Words: 142,690. Language: Romanian. Published: August 2, 2022 . Categories: Nonfiction » History » European » Europe / Eastern
Timp de peste patru sute de ani, orașul Giurgiu și cetatea sa de apărare, precum și câteva așezări rurale risipite prin jur, au aparținut, teritorial și administrativ, Înaltei Porți.
Nunta
Price: $4.99 USD. Words: 191,590. Language: Romanian. Published: January 26, 2022 . Categories: Fiction » Christian » Historical, Fiction » Romance » Historical » General
În a doua jumătate a secolului XX puterea comunistă de la București, considerând că regimul se consolidase îndeajuns pentru a se putea lipsi de sprijinul Armatei Roșii, a obținut, prin tratative, retragerea acestor trupe din spațiul autohton.
Apocalipsa
Price: $3.99 USD. Words: 168,410. Language: Romanian. Published: August 25, 2021 . Categories: Fiction » Literature » Literary, Fiction » Women's fiction » Feminist
Nu cu mult timp în urmă, în România, libertățile individuale erau restrânse până la a nu mai exista, toată populația țării trăind tiranizată ca într-un coșmar.
Vicina, misteriosul oraș-fantomă
Price: $4.99 USD. Words: 82,950. Language: Romanian. Published: June 2, 2021 . Categories: Nonfiction » History » European » Europe / Eastern, Nonfiction » History » Reference
În a doua jumătate a mileniului 1, într-o margine a târgului Giurgiu, din lunca Dunării, în partea de miazăzi, principalul obiectiv pe care-l puteau vedea locuitorii, în afară de port, era o cetate cu aspect de fort, solidă, nu prea înaltă, cu ziduri de piatră, construită, între anii 536 - 538, de către eparhul Ioannes, comandantul suprem al trupelor militare din regiune.
Fortăreața de pe culoarul stepei
Price: $4.99 USD. Words: 49,210. Language: Romanian. Published: January 27, 2021 . Categories: Nonfiction » History » Civilization, Nonfiction » History » European » Europe / Eastern
Construind „Cetatea din Insulă” în așezarea Giurgiu, cea mai mare realizare a imperiului romano-bizantin s-a concretizat în un nou „cap de pod”, atât de necesar defensivei.
La nord de Dunăre, printre barbari - Triburile preistorice și manifestările lor
Price: $3.99 USD. Words: 43,690. Language: Romanian. Published: November 25, 2020 . Categories: Nonfiction » History » European » Europe / Eastern, Nonfiction » Social Science » Ethnic studies
În lunca Dunării, într-o regiune fertilă, joasă, împădurită, înțesată cu grinduri, cu mlaștini și cu privaluri - sau cu bălți secate -, unde, multe mii de ani mai târziu, aveau să ia ființă întâi o așezare rudimentară numită „Malu Roșu”, apoi, încă și mai târziu, „târgul”, sau „burgul” cu numele Giurgiu.