Interview with Edward Hendriks
Published 2017-06-07.
Wanneer begon je met schrijven?
Al op de basisschool schreef ik verhaaltjes. Maar het werd allemaal wat serieuzer op de middelbare school. Toen rondde ik ook wel een paar verhalen af, die ik dan netjes op de typemachine uitwerkte. Toch begon zo'n vijf jaar geleden past echt met het schrijven van fictie, nadat ik er door een crowdfundingconcept op werd gewezen dat het mogelijk was om mijn eigen boek uit te geven.
Kun je nog het eerste verhaal herinneren dat je ooit schreef?
Pfoe, dat is moeilijk. Ik heb veel verhalen geschreven als kind, maar ze lang niet allemaal afgemaakt. Een van de eerste échte verhalen die ik schreef ging over een onmogelijke ruimtemissie naar Mercurius. Het verhaal was flink geïnspireerd op de scifi-boeken van Isaac Asimov, die ik toen las.
Kun je het eerste verhaal dat je ooit las herinneren?
Ik lees al boeken en verhalen zolang ik me kan herinneren. Een van de verhalen die ik als kind in de bibliotheek keer op keer heb gelezen ging over een mol. Ik herinner me vooral de pagina waarop er in het donker een auto op hem afreed. Ik vond het spannend hoe de mol verstijfd stond in het licht van de koplampen. Helaas weet ik de titel van het verhaal niet meer. Was het geen boek van Eric Carle van Rupsje Nooitgenoeg?
Hoe ga je om met het ontwerp voor een omslag?
Het hangt ervan af of ik het boek zelf publiceer, of dat mijn uitgever dat doet. In het laatste geval gaat de uitgever over het omslag. In het eerste geval doe ik het meestal zelf, aan de hand van een beeld dat ik bij mijn verhaal in mijn hoofd heb. Ik ontwerp de cover met beeldbewerkingssoftware of ik maak er eentje via een online tool.
Wat zijn je vijf favoriete boeken aller tijden, en waarom?
1. Een simpel plan - Scott Smith
Holy shit, wat een topthriller is dit. Wat mij betreft met afstand de nummer 1. Alles klopt gewoon in dit verhaal en het einde is zó huiveringwekkend. Echt een boek dat ik zelf had willen schrijven. De film viel tegen.
2. Door het oog van de naald - Ken Follett
Nog zo'n topper. Een thriller volgens het boekje en dan ook nog over een periode die me erg interesseert: de Tweede Wereldoorlog. De film met Donald Sutherland is ook goed.
3. Pet Sematary - Stephen King
Het engste boek dat ik ooit las. Als ik ergens van wakker heb gelegen, is het van dit boek. De film was ook niet onaardig. Ik ben erg benieuwd naar de remake.
4. De heksen - Roald Dahl
Na al die jaren heeft het boek nog niets aan kracht ingeboet. Ik heb het mijn dochter niet zo lang geleden voorgelezen en stond opnieuw versteld van de genialiteit en de creativiteit van Dahl.
5. Wij zijn maar wij zijn niet geschift - Tim Krabbé
Een totaal ander boek, maar net als Het Gouden Ei, briljant. Een huiveringwekkend inzicht in de eerste 'school shooting' die de wereld schokte. Een boek dat je niet onberoerd laat. Het heeft nog lang in mijn hoofd nagespookt. Mijn recensie van dat boek vind je trouwens hier: http://www.ditisamerika.nl/blog/wij-zijn-maar-wij-zijn-niet-geschift/
Wat lees je voor je plezier?
Via mijn e-reader lees ik veel blogs die ik via Pocket download van internet. Verder lees ik thrillers voor mijn plezier. De meester is natuurlijk Stephen King. Ik heb dan ook erg genoten van zijn laatste 'detective'-boeken.
Wat is je favoriete e-reader?
Eerst las ik via mijn iPad, maar sinds ik een Kobo Aura HD heb, is dat mijn favoriete keuze. Lekker lezen zonder vermoeide ogen te krijgen. Ik lees ook regelmatig nog even in bed, met de schermverlichting aan.
Hoe ziet je bureau eruit?
Ik heb een groot bureau van steigerhout. Er staat een iMac met een scherm van 27 inch op, waaraan ik heerlijk kan werken. Op dit moment is het een beetje een rommeltje met mappen en paperassen. Ik moet nodig weer eens wat orde aanbrengen, want zo werkt dat geloof ik: een opgeruimd bureau is een opgeruimde geest. Verder ben ik erg tevreden met mijn werkruimte op zolder. Ik kan hier goed van me af werken. Of ik nu aan het schrijven ben of werk voor klanten doe.
Waar groeide je op en hoe beïnvloedde dit je schrijverschap?
Ik groeide op in Velp, bij Arnhem. Ik woon daar na omzwervingen voor mijn studie naar Eindhoven, Den Haag en Arnhem nu weer. In mijn tweede thriller 'Gezworen vrienden' speelt de omgeving een rol. En ik heb een manuscript voor een jeugdthriller geschreven die zich afspeelt in de straat van mijn jeugd. Dus ja, het speelt zeker een rol bij het bedenken van omgevingen. Maar in een andere omgeving was ik ook wel gaan schrijven, denk ik.
Wat is het verhaal achter je laatste boek?
Het laatste boek dat is uitgekomen is 'Gezworen vrienden' uit 2014. Het gaat over een groep vrienden van scouting. Zij delen vanuit hun jeugd een geheim dat op volwassen leeftijd naar hen terugkeert. Ik heb zelf jaren bij scouting gezeten en had daar een soortgelijke vriendengroep. Ik vroeg me af hoe het was om weer bij elkaar te komen. Iets wat waarschijnlijk niet gaat gebeuren. Tenzij je door de omstandigheden wordt gedwongen, zoals in dit boek.
Wat is het grootste plezier van schrijven voor jou?
Helemaal zelf kunnen verzinnen wat er gebeurt. En hoe je personages zijn en doen. Een verademing, omdat ik in mijn werk vooral 'ghostwriter' voor merken ben.
Smashwords Interviews are created by the profiled author or publisher.
Books by This Author
Zusje
by Edward Hendriks
Tweelingen zijn geen gewone zussen. Ze zijn onafscheidelijk en hebben een band voor het leven. Dat weet iedereen die zelf als tweeling geboren is. Als je niet de helft van een tweeling bent, dan zul je het nooit helemaal kunnen begrijpen.
De heks van de Bergweg
by Edward Hendriks
Tijdens de laatste dagen op de basisschool moeten ze de strijd met hun grootste angsten aangaan.
Een jeugdthriller voor de leeftijdscategorie van 10-13 jaar van Apple Books Bestselling Author Edward Hendriks. Lees ook mijn gratis e-books.
Het meisje van toen
by Edward Hendriks
Sommige meisjes uit je verleden kun je maar beter nooit meer zien.
Twintig jaar geleden bedroog Paul Meertens de vrouw met wie hij pas getrouwd was. Nu, terwijl hij een goede baan bij een IT-bedrijf heeft, staat hij oog in oog met zijn onenightstand van toen. En het is geen toeval dat ze plotseling opduikt.
De Wraak van de Zwarte Mokum
by Edward Hendriks
Tijdens het loshalen van de planken in het historische grachtenpand aan de Leliegracht in Amsterdam, viel hem het schitterende voorwerp tussen het vermolmde hout op. Hij tastte tussen de halfvergane vloerdelen en pakte het op. Hij opende zijn vuist en daar lag hij: een glimmende, zwarte kastanje. Daar leek het althans op.
Ik blijf bij je
by Edward Hendriks
Papa en mama hebben lang getwijfeld om op vakantie te gaan. En nog langer getwijfeld of we wel naar dezelfde camping moesten gaan. Al die herinneringen… Alle dingen die ik met mijn zusje heb gedaan. En alle dingen die we nog moesten doen, maar die we nu nooit meer zullen doen.
Afvoer
by Edward Hendriks
Wat als je via het doucheputje naar de badkamers uit je verleden zou kunnen reizen?
Als Janne moe en teleurgesteld in het leven in bad ligt, ontdekt ze een wormgat in de tijd. Via het doucheputje kan ze reizen naar de badkamers uit haar verleden. Het is de droom van elke vrouw van middelbare leeftijd. Een bad waarvan je jaren jonger wordt. Maar risico's zijn er ook.
Nooit meer dansen
by Edward Hendriks
Onwillekeurig denk ik weer aan het dansen van Véronique. Het eeuwige dansen, die stomme muziek, waarvan ik dacht dat er nooit een einde aan zou komen.
Als ik stop met dansen, ben ik dood, zei ze altijd. Een voorspellende gave, dat moet ik haar nageven.
De Afvallige
by Edward Hendriks
Jack is ontsnapt uit de campus waar kinderen mogen leren en werken op kosten van de staat. Hij is zijn familie kwijt, net als zijn geloof in het systeem. Nu wordt hij gezocht en is hij een van de Afvalligen, de vijanden van de staat die strijden voor iets wat lang geleden verloren is gegaan.