Interview with Marc Pennartz

Moscow Hearts dateert van 2004. Is het nog steeds een actuele thriller, zoals de flaptekst suggereert?
Moscow Hearts draait rond vrouwenhandel en de duistere kant van internetdating. Natuurlijk zijn dat branches die veranderen, maar in grote lijnen kan het hele verhaal zich ook vandaag afspelen. Had ik het boek nu geschreven, zouden er waarschijnlijk smartphones, iPads en Skype in voorkomen en had de vrouwelijke hoofdfiguur wellicht de Roemeense en niet de Russische nationaliteit gehad, maar uiteindelijk zijn dat cosmetica en raken ze niet de kern van het verhaal. Dit boek ligt lang achter me, maar ik heb Moscow Hearts, voordat de ebookversie kwam, eens herlezen en ik ben er nog altijd heel tevreden over. Ik niet alleen: het boek verkoopt goed en ik krijg erg positieve reacties.
Wat lees je voor je eigen plezier?
Ik lees meer non-fictie dan fictie. Dat is niet altijd zo geweest; er waren periodes waarin ik veel thrillers las, met name Scandinavische misdaadromans, en ook tijden waarin ik allerlei genres probeerde. Maar non-fictie is wel een constante. Dat heeft waarschijnlijk voor een deel met mijn journalistieke achtergrond te maken. Ik ben zo iemand die wil begrijpen wat er gebeurt en die niet tevreden is met één kant van het verhaal. Veel van wat ik lees hangt samen met de actualiteit. Maar ik lees ook graag non-fictie omdat het vaak "stranger than fiction" is, om maar eens een bekende uitdrukking te gebruiken. Je komt in non-fictie gebeurtenissen tegen die je in romanvorm snel ongeloofwaardig zou vinden. Voor mijn thriller Moscow Hearts heb ik heel wat elementen uit de werkelijkheid geplukt.
Wat is het verhaal achter je boek over de moord op Olof Palme?
Ergens moet het begonnen zijn toen ik in 1997 op vakantie in Stockholm de plaats passeerde waar hij vermoord werd. Ik was op weg van het station naar mijn hotel. Op het trottoir stond een bloempot. Die zag ik al van grote afstand. Eenmaal dichterbij bleek dat de bloemen naast een plaquette in de grond stonden en daarop las ik dat dit de plaats was waar Palme werd vermoord. Ik moest daar rechtsaf en een hoge trap beklimmen om bij mijn hotel te komen en achteraf las ik dat de moordenaar dezelfde route had gevolgd. In 2008 ben ik in Zweden gaan wonen en begon ik steeds meer over de moord te lezen. Het bleek dat we er in Nederland eigenlijk heel weinig van wisten, terwijl de omstandigheden en hypotheses rond de dood van Palme minstens zo dramatisch en spannend bleken als die rond de moord op Kennedy. Olof Palme was bovendien een markante figuur die ook in Nederland bekend was. Ik deed almaar meer research en gaandeweg vatte het idee post om er een boek van te maken. Dit is de Europese Kennedy-moord en het verhaal erachter is eigenlijk veel spannender, want de moordenaar van JFK kennen we en die van Palme niet. Tenminste, niet officieel. Ik kom in mijn boek wel met een hypothese die ik het meest geloofwaardig vind.
Wat motiveerde je om in eigen beheer uit te geven?
Ik heb een boek via een gewone uitgeverij uitgegeven en dat was best een goede ervaring. De boekenwereld is echter nogal apart. Het is allerminst vanzelfsprekend dat een boekhandel jouw werk op de schappen legt, ook al komt het van een uitgeverij. En wanneer het gebeurt, is het meestal maar tijdelijk. De meeste boeken die een uitgeverij laat drukken gaan ongelezen in de papierversnipperaar en er zijn titels die nooit in de winkel liggen. Alleen de echte bestsellers blijven in de handel. Uitgeven volgens een print-on-demandformule of als ebook zorgt ervoor dat je boek onbeperkt beschikbaar blijft, waarbij je dan Internet als verkoopkanaal gebruikt. Dát kun je allemaal zelf regelen. Natuurlijk neemt een uitgeverij je een boel werk uit handen en heeft de buitenwacht de rare neiging om je pas serieus te nemen als je een "published author" bent. Maar je succes hangt af van de vraag of je een publiek bereikt en juist op het gebied van marketing laten uitgeverijen het nogal eens afweten. Omdat de boekenmarkt is gekrompen, zijn uitgeverijen ook voorzichtiger dan ooit met het selecteren van titels. Als je alles zelf doet, verkoop je meestal niet zoveel boeken, maar dat geldt ook voor wie een uitgever heeft, en heb je uiteindelijk succes in eigen beheer, profiteer je wel van aanzienlijk hogere royalties.
Published 2016-02-08.
Smashwords Interviews are created by the profiled author, publisher or reader.

Books by This Author

10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost
Price: $6.99 USD. Words: 88,260. Language: Dutch. Published: January 26, 2016. Categories: Nonfiction » True Crime » Assassinations and Conspiracies, Nonfiction » Politics and Current Affairs » History
Het is "de misdaad van de eeuw" genoemd en de “Europese Kennedy-moord”. Op 28 februari 1986 werd de Zweedse premier Olof Palme doodgeschoten in het centrum van Stockholm. 10 Redenen Waarom Zweden De Moord Op Olof Palme Niet Oplost voert de lezer mee naar de moordplek, verklaart waarom Palme zowel geliefd als gehaat werd, volgt de vaak bizarre sporen en vertelt wie de trekker overhaalde.
Moscow Hearts
Price: $3.99 USD. Words: 78,190. Language: Dutch. Published: October 20, 2015. Categories: Fiction » Thriller & suspense » Crime thriller, Fiction » Mystery & detective » International crime
Nederlandse thriller over vrouwenhandel en internetdating. Deze nog altijd actuele misdaadroman van Marc Pennartz werd bij de eerste uitgave in 2004 door de vooraanstaande Nederlandse thrillerexpert Jos van Cann een "smakelijke thriller" genoemd. Moscow Hearts is nu opnieuw verkrijgbaar als ebook.