Interview with Luc Vos

Published 2015-05-27.
Wanneer ben je beginnen te schrijven?
Het klinkt gek, maar het is gewoon op een avond begonnen. Als kind schreef ik al graag 'opstelletjes' en korte verhaaltjes in school, maar meer dan wat probeersels is het nooit geweest. De punten waren goed, maar dat was het. Lezen is wel altijd een passie geweest. Ik verslond letterlijk boeken. Zondag ochtend naar de bibliotheek, thuiskomen met vijf boeken, waarvan de helft 's avonds al verorberd was.
Maar het schrijven is op een avond begonnen. Ik zette mij voor mijn computer, en schreef de eerste zin van 'Meriumbe, de Vlucht van het Heilig Vuur'. "Moeizaam daalde Levi de steile helling af." Zo is het begonnen, en de woorden zijn blijven komen. Onstilbaar. Tot er een aantal weken later iets op papier stond dat op een boek leek. Niet klaar, helemaal niet. Maar menige schrap en verbeterrondes later begon het er al op te lijken.
Op zoek naar een uitgever. Een zoektocht die toen korter en makkelijker was dan verwacht. Met als gevolg dat een paar maanden later mijn eerste boek in de boekhandel lag. Het begin van een lang verhaal, maar zeker niet het einde.
Heb je altijd hetzelfde genre geschreven?
Neen. In 2001 ben ik gestart met Fantasy. 'Meriumbe, de Vlucht van het Heilig Vuur' en 'Meriumbe, de Deur naar het Anders' waren twee boeken die in alle eerlijkheid beïnvloed zijn door het feit dat ik toen 'In de ban van de ring' aan het lezen was. Beïnvloed, maar geen kopie uiteraard. Het was een leuke oefening, en ik blijf fan van het genre. De wereld van elfen en dwergen, reuzen en monsters blijft op mijn favorietenlijst staan.

Maar gaandeweg is mijn schrijfinteresse veranderd. 'De eenzame weg naar de hel', 'Tot het einde mijner dagen', 'Praat niet met je mond vol' en 'Klasse' gaan veel meer over hedendaagse relaties, intriges en uitdagingen.

Af en toe glipte er al wel eens een horror verhaal tussen ('Chewwie' en 'De Geest in de Machine'), maar de echte thrillers zijn pas de laatste jaren aan mijn geest ontsproten.

Kortverhalen zoals 'Verloren Harten', 'De Bezoekers' en 'Infinity Alley' zijn een mix tussen fantasy, thriller en horrors. Volledige romans zoals 'Schaduwzijde' en de opvolger 'Schaduw van mijn Schaduw' en de nieuwste trilogie 'Millésime Sardine', 'Dappere Kleine Maan (deel 2) en het nog in 2016 te verschijnen derde deel, bewandelen het pad van moord, bedrog, politieonderzoeken, doorspekt met een vleugje erotiek helemaal.

Ik denk dat ik in dit laatste genre 'mijn ding' gevonden heb.

Wat niet wegneemt dat er af en toe nog wel een vleugje bovennatuurlijke elementen door mijn verhalen blijven zweven (zoals in 'De Klank van Rood'. )
Waarom vind je schrijven leuk?
Het is een fantastisch gevoel om zelf de personages in mijn boeken te leren kennen. Ontdekken wat hun bezig houdt, wat hun zorgen zijn, waarom ze doen wat ze doen, hun angsten. Zelf gaandeweg het verhaal zien ontstaan, verrast worden door plotwendingen die zich aanbieden, onverwacht, en soms ook niet juist. Wat dan leidt tot een verbetering en opnieuw beginnen.
Maar het ontdekken waar het verhaal naartoe gaat en zien hoe mijn gedachten hun weg naar het virtuele papier vinden, geeft een kick.
En af en toe iets van mijzelf of mijn omgeving in het boek verwerken, zorgt voor heel wat binnenpretjes ;-)
Wat doet het met je als je positieve reacties krijgt?
Dat is gewoon de max! Als iemand die je niet kent laat weten dat hij of zij je boek leuk vond, dat ze er een fijne tijd aan beleefd hebben, dat is niet te beschrijven met woorden. Daar doe je het voor. Dat betekent dat de boodschap aan gekomen is, dat het doel bereikt is.
Wat is je volgende boek?
Ik ben met twee echte projecten bezig (buiten het constant verzamelen van ideeën voor nieuwe verhalen en boeken.

Een kortverhaal voor de Paul Harland Prijs en deel drie van de 'Millésime Sardine' trilogie (opvolger van 'Dappere Kleine Maan').

Het kortverhaal is in grote lijn af en moet nog een paar keer verbeterd worden. Deel drie van de trilogie is in de fase van het verzamelen van ideeën voor het plot. Er staan al wat sprokkels op papier en gaandeweg is het verhaal zich aan het vormen in mijn hoofd, zodat het binnen een aantal weken aan het keyboard kan toevertrouwd worden. Ik ben benieuwd welke richting het uit zal gaan... :-)
Wie zijn je favoriete auteurs
Mijn nummer één is zonder twijfel Stephen King. En dan vooral zijn oude werken. 'It', 'The Stand' blijven mijn all time favorites. Maar de 'Donkere Toren' serie is zonder twijfel één van de meest meeslepende reeks van boeken die ik ooit gelezen heb.

Naast King is ook Clive Barker altijd welkom. Net zoals Isaac Asimov. Zijn 'Foundation' serie heeft mij zeer beïnvloed. Het is één van de weinige boeken waar ik nog regelmatig aan denk.

Van de 'klassiekers' heeft Jules Verne het meeste indruk op mij gemaakt. '1000 mijlen onder zee', en 'Reis naar het midden van de wereld' doen mij nog altijd dromen. Uiteraard ook Tolkien.

Meer hedendaags is Tess Gerritsen zeer gesmaakt. Of dichter bij huis 'Johan Deseyn'
Smashwords Interviews are created by the profiled author or publisher.

Latest books by This Author

Elk boek heeft zijn verhaal
Price: $1.00 USD. Words: 2,750. Language: Dutch. Published: September 18, 2020 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » General
Winnaar van de zomerwedstrijd van de Schrijfjuffers en Bibliotheek Veluwezoom. Het krachtige en humoristische verhaal ‘Elk boek heeft zijn verhaal’ van de Vlaming (!) Luc Vos laat zien dat een personage niet altijd een mens van vlees en bloed hoeft te zijn; in zijn verhaal zijn het de boeken die tot leven komen. Een origineel perspectief!
De Machinisten, Bij Nieuwe Maan en andere verhalen
Price: $2.99 USD. Words: 6,860. Language: Dutch. Published: June 29, 2019 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » General
Wat gebeurt er 's nachts, als de mensen gaan slapen, maar andere... 'wezens' tot leven komen? Wie komt er kijken? En wat gebeurt er met hen die zo ongelukkig zijn om tot toeschouwer gekozen te worden? Twee verhalen en zes mini-verhaaltjes om te huiveren en te genieten.
De Schaduw van de Route
Price: $0.99 USD. Words: 6,110. Language: Dutch. Published: April 14, 2019 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » General
De oude treinroute die twee dorpen jarenlang verbonden heeft, verbergt een duister geheim, een geheim dat verdwenen leek te zijn, tot nu...
10 bruiloften & 1 Kerstwens
Price: $0.99 USD. Words: 4,410. Language: Dutch. Published: March 25, 2019 . Categories: Fiction » Humor & comedy » General
Elke bruiloft is anders. Hoop, een nieuw begin, verwachtingen, teleurstellingen, een nieuw einde en... een zalige kerst! Een beetje vanalles... en nog wat
De volgende... en andere mini verhalen
Price: $0.99 USD. Words: 2,640. Language: Dutch. Published: September 23, 2018 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » Psychological thriller, Poetry » Contemporary Poetry
Wil je in de kleine Zwarte Agenda staan? Ben je zeker? Een kortverhaal, aangevuld met enkele heel korte verhaaltjes en wat stukjes poëzie. Iets anders deze keer...
Alleen... in het Westen
Price: $2.99 USD. Words: 18,640. Language: Dutch. Published: April 14, 2018 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » Psychological thriller
"Ik ben alleen... Waar? In een ziekenhuis, een onderzoeklabo, of... in het Westen? Het Westen? Hoe? Waarom? Waar is iedereen? Waar ben ik?"
Weten is...
Price: $9.99 USD. Words: 105,110. Language: Dutch. Published: March 25, 2018 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » Action & suspense
Weten is... het zien van geheimen, weten wat de anderen mispeuterd hebben, wat in hun duistere brein omgaat, maar wil je dit weten? Nooit? Of wel als een moord gepland is, als jouw beste vriend vreemde dingen op zijn kerfstok heeft of als iemand jou wil doden? Een zoektocht begint om erger te voorkomen.
Mind Crimes
Price: $1.99 USD. Words: 4,160. Language: Dutch. Published: May 27, 2017 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » General
"Is de intentie om een misstap te begaan, gelijk aan de misstap?"
Tot het tijd is...
Price: $0.99 USD. Words: 5,490. Language: Dutch. Published: April 13, 2017 . Categories: Fiction » Thriller & suspense » Supernatural
Dit leven of het volgende? Zijn wij één of zijn wij twee? Wie zijn wij, bij wie willen we zijn en in welk leven willen we leven?
Midlife Crisis
Price: $1.99 USD. Words: 3,890. Language: Dutch. Published: February 27, 2017 . Categories: Fiction » Romance » General
‘Vind jij mij jong?’ vraag ik. ‘Wat zeg je?’ vraagt Sarah, met een niet begrijpende blik in haar helderblauwe ogen. Ze houdt haar hoofd licht schuin, alsof ze mij aan het doorlichten is. Ik hoor haar bijna denken dat ik aan de start van een midlife crisis sta. ‘Ik vroeg of jij mij nog jong vindt,’ herhaal ik. ‘Waarom vraag je dat? Je bent toch zo jong of zo oud als je je voelt.’
View their profile to see all of their books