Interview with Γιώργος Λουριδάς

Published 2020-03-26.
Πότε ξεκίνησες να γράφεις;
Ξεκίνησα να γράφω από πολύ μικρός. Πέντε ή έξι ετών. Από πάντα έγραφα ακατάσχετα και σε οτιδήποτε έβρισκα διαθέσιμο: χαρτοπετσέτες, πακέτα, κομμένες σελίδες, οτιδήποτε. Επίσης από τα δεκαεπτά μου ξεκίνησα να κρατάω ημερολόγιο.
Ποιά είναι η ιστορία πίσω απ' το νέο σου βιβλίο;
Την περιγράφω στον πρόλογο του βιβλίου.
Τί σε ώθησε να γίνεις ανεξάρτητος συγγραφέας;
Το να κάνεις σινεμά είναι πάρα πολύ ακριβό. Απ' την άλλη, το να γράφεις βιβλία απαιτεί μεν πολύ χρόνο και γνώση αλλά είναι πιο εφικτό. Μιας και το storytelling είναι αυτό που θέλω να κάνω σε οποιαδήποτε μορφή του αποφάσισα πως ήρθε καιρός να δοκιμάσω πιο ανοιχτά τις δυνατότητες μου και σε αυτό.
Πώς συνέβαλε η Smashwords σε αυτό;
Βρισκόμενος στην αναζήτηση πλατφόρμας για να ανεβάσω ηλεκτρονικά το βιβλίο στα ελληνικά, έπεσα πάνω στην Smashwords που ευτυχώς τα υποστηρίζει.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη χαρά του να γράφεις;
Βλέπεις τους κόσμους σου να αναπτύσσονται και τους χαρακτήρες σου να παίρνουν ζωή. Μέσα απ' τις ιστορίες τους έχεις τη δυνατότητα να γίνεις πιο ώριμος και να μάθεις να δομείς καλύτερα την ζωή σου.
Τί σημαίνει το να έχεις fans για σένα;
Μου αρέσει πάρα πολύ να λέω ότι απ' όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με την τέχνη έχω καταφέρει να χτίσω ένα πιστό κοινό 100 περίπου ανθρώπων. Μου αρέσει πάρα πολύ να τους εκπλήσω και να τους προσφέρω κάθε φορά ότι καλύτερο έχω μέσα μου.
Ποιό είναι το επόμενό project σου;
Γράφω την πρώτη μου "νορμάλ-δομημένη", ας το πούμε, ιστορία και έχω έτοιμο ένα σενάριο για την πρώτη μου "νορμάλ-δομημένη" ταινία. Ίσως διανύω μια νορμάλ περίοδο.
Ποιοί είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Αναμφίβολα ο Henry Miller, μετά έρχονται οι: Neil Gaiman, Herman Hesse, Franz Kafka.
Πως ανακαλύπτεις τα νέα βιβλία που διαβάζεις;
Μου αρέσει να ανακαλύπτω νέους συγγραφείς, σε όλα τα είδη βιβλίων. Πηγαίνω συχνά σε παρουσιάσεις, αλλά έχει τύχει ν' ανακαλύψω και πολλά μέσα από τις προτάσεις καλών φίλων.
Θυμάσαι την πρώτη ολοκληρωμένη ιστορία που έγραψες ποτέ;
Ναί! Ήταν όταν πήγαινα γυμνάσιο που είχα καταφέρει να ολοκληρώσω σε comic την ιστορία του "Άντρα-Φίδι".
Υποθέτω πως έχουν μείνει κατάλοιπα, αφού στο νέο μου βιβλίο υπάρχει η "Γυναίκα-Φίδι". (χωρίς καμία αρνητική έννοια, αναφέρομαι μονάχα σε μορφολογικά χαρακτηριστικά).
Ποιά είναι η διαδικασία σου όταν γράφεις;
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καθόλου διαδικασία! Ξεκινάω απ' οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας που θα μου έρθει στο μυαλό και προσπαθώ να την αναπτύσσω παράλληλα και προς όλα τα σημεία της. Μέχρι αυτά να ενωθούν, ή μέχρι να νιώσω ότι γι' αυτή την ιστορία δεν έχω να δώσω άλλα αυθεντικά στοιχεία.
Εκεί προσπαθώ να σταματάω και να αρχίζει η διαδικασία του μονταρίσματος για να βάλω όλα τα γεγονότα σε μια σειρά. Όταν έχω επιλέξει την σειρά τους, προσπαθώ να τα περιγράψω καλύτερα, και αρχίζει η διαδικασία των drafts μέχρι την τελική μορφή. Τότε το στέλνω για proof-reading και ζητάω πολλές συμβουλές από φίλους.
Γενικά έχω ανακαλύψει ότι λειτουργεί καλύτερα όσο πιο πολλά πράγματα λαμβάνεις από σχόλια και συμβουλές.
Θυμάσαι την πρώτη ιστορία που διάβασες ποτέ και την επίδραση που είχε σε σένα;
Ναί! Θυμάμαι μία από αυτές. Ήταν το βιβλίο "Η Φάρμα των ζώων" του George Orwell. Μας το είχε δώσει δώρο ο δάσκαλός μας στην έκτη δημοτικού και είχα ξετρελαθεί μαζί του. Βρήκα τόσο έξυπνη αυτή την αναπαράσταση της ανθρώπινης φύσης! Επίσης μου άρεσε από πάντα η ανθρωπομορφική προσέγγιση των ζώων, οπότε ταίριαξε γάντι και με το μετέπειτα πέρασμά μου στο σουρρεάλ. Νομίζω είναι μια ιστορία που συνδύασε πολλά.
Smashwords Interviews are created by the profiled author or publisher.

Books by This Author

Μου λες πως θα γίνεις άστρο που ταξιδεύει τη νύχτα
Price: $2.99 USD. Words: 8,710. Language: Greek. Published: April 13, 2020. Categories: Poetry » Themes & motifs » Death, Fiction » Graphic novels & comics » Literary
(5.00 from 1 review)
Ένας περιπλανώμενος άντρας μας παρουσιάζει το ημερολόγιό του. Πρόκεται για ένα ταξίδι πολλαπλών μεταμορφώσεων και ζωών. Το κάρμα και μια παράξενη γυναίκα τον ακολουθούν σε κάθε βήμα του.