Marc de Jong

Biography

Marc de Jong is schrijver en journalist. Als initiatiefnemer van de drukbezochte website emigreren-naar-zweden.com, de nieuwssite denieuwezweed.com en een populaire Facebookgroep heeft hij duizenden Nederlanders en Vlamingen geholpen die van plan zijn of waren om naar Zweden te emigreren. Uitgeverij Grenzenloos publiceerde in 2010 het boek Bij ons in Zweden, waarin De Jong verslag deed van zijn ervaringen als nieuwkomer in het Noord-Europese land. Het Handboek Emigreren naar Zweden (2016) biedt praktische informatie voor eenieder die emigratieplannen koestert. De Jong is tevens thrillerschrijver en auteur van een boek over de moord op de Zweedse premier Olof Palme, verschenen onder het pseudoniem Marc Pennartz.

Smashwords Interview

Waarom heb je een boek geschreven over emigreren naar Zweden?
Het Handboek Emigreren naar Zweden begon lang geleden met mijn eigen zoektocht naar tips en advies over emigratie naar Zweden. Voordat wij emigreerden, merkte ik dat er hierover enorm veel tegenstrijdige informatie de ronde deed. Ook las ik op forums de meest uiteenlopende verhalen van emigranten. Ik ging toen de officiële informatie verzamelen die er was, scheidde feiten van geruchten, en peilde hoe mensen de emigratie werkelijk ervaren. Dat deed ik niet alleen omdat het voor ons zelf belangrijk was, maar ook omdat ik vanwege mijn achtergrond als journalist nu eenmaal graag uitzoek én vertel hoe dingen werkelijk in elkaar zitten. Dat blijkt enorm te worden gewaardeerd door de bezoekers van mijn website over emigratie naar Zweden. Die site trekt duizenden bezoekers per maand. Ik merkte ook dat mensen graag een boek hebben dat dit soort info samenbalt. Dat geeft houvast; alles staat bij elkaar en is gemakkelijk te vinden. Alle informatie heb ik voor deze uitgave opnieuw gecontroleerd en waar nodig geactualiseerd.
Is een emigratie naar Zweden moeilijk te regelen?
Emigreren binnen Europa is een stuk makkelijker dan vroeger, dank zij de Europese Unie. Toch zitten er addertjes onder het gras. Elke emigratie betekent wennen. Veel mensen verkijken zich op de Zweedse cultuur. De mensen gaan er anders met elkaar om. Een goede kennis van het Zweeds is belangrijker dan veel migranten denken. Ook heeft het feit dat Zweden groot en dunbevolkt is, serieuze consequenties, vooral als je werk of een woning zoekt of een eigen zaak wil starten. Het klimaat drukt op Zweden een behoorlijk stempel. De samenleving is ook op een radicaal andere manier georganiseerd, met een nog altijd sterke invloed van de staat. Dat valt je op vakantie niet direct op, maar als je er woont krijg je er onherroepelijk mee te maken. Er zijn heel wat zaken waarop je je moet voorbereiden, en er zijn genoeg valkuilen om te ontwijken. Mijn boek probeert daarbij te helpen.
Read more of this interview.

Where to find Marc de Jong online

Books

Handboek Emigreren naar Zweden (Editie 2018)
Price: $6.75 USD. Words: 29,140. Language: Dutch. Published: March 20, 2018. Categories: Nonfiction » Travel » By region, Nonfiction » Reference » Personal & Practical Guides
Emigreren naar Zweden? Dit populaire emigratieboek, compleet herzien in 2018, staat tjokvol tips over emigratie, werken in Zweden, een huis kopen, een eigen zaak starten, onderwijs, zorg en zekerheid, en veel meer. Het handboek voor een nieuwe start.

Marc de Jong's tag cloud