Marius Cilibia

Biography

Născut la data de 28 noiembrie 1963, la Reşiţa, mama Marcela şi tatăl Gheorghe, fiind mehedinţeni din satele Stigniţa, respectiv Isvorăl.

Cursurile primare în Turnu-Severin, la Şcoala generală numărul 8, iar gimnaziul la Şcoala generală numărul 2. Treapta 1 de liceu la Liceului Sanitar din acelaşi oraş, iar restul cursurilor la „seral”, atât în Turnu-Severin, cât şi în Timişoara.

Debutul literar a fost unul timpuriu, la mai puţin de 13 ani, în primăvara anului 1976, câştigând la Calafat, în cadrul Festivalului-concurs de creaţie literară dedicat Independenţei României „Cântec din inimi tinere” Marele Premiu al Tineretului, fapt pentru care, în cartea editată cu lucrările prezentate de creatori, intitulată, la fel ca şi Festivalul, „Cântec din inimi tinere”, la pagina 54, a fost publicată poezia „Legendă”.

În 1983, luna martie, fiind militar în trupele de paraşutişti, la Buzău, câştig marele premiu la un concurs de creaţie literară iniţiat şi lansat de publicaţia militară „La datorie”, cu eseul „Înfrăţiţi cu cerul albastru”, deşi lucrarea nu îndeplinea criteriile tehnice (nu era dactilografiată) cerute de organizatori. Drept urmare, devin nu doar colaborator, ci chiar mi se încredinţează rubrici permanente la revistele militare „La datorie”, „Apărarea Patriei” şi „Viaţa Militară”.

Ulterior mă orientez către presa sportivă, iar în 5 ianuarie 1990 lansez, la Turnu-Severin, împreună cu regretatul Dumitru Vişan (sufletul şi iniţiatorul acestui proiect) „Săptămâna Fotbalistică”, săptămânal naţional în care semnează, printre alţii: Eugen Barbu, Adrian Păunescu, Ioan Chirilă, Eftimie Ionescu, Dan Claudiu Tănăsescu, Constantin Firănescu, Sorin Satmari, Ion Cupen şi Ovidiu Ioaniţoaia.

Fac apoi parte din echipa cotidianului „Sportul românesc”, în paralel publicând şi în „Universul” şi „Timpul”.

Din 1993 scriu rubrica permanentă (timp de 13 ani!) „semne de întrebare” din revista „LOTO-PRONO” editată de Compania naţională Loteria Română.

Traseul jurnalistic continuă cu perioadele în care scriu la „Gazeta Sporturilor”, „Jurnalul Naţional”, „Ultima Oră”, „Cronica Română”, Oglinda” „Stadion”, „Formula AS”, „Cotidianul” şi altele, dar şi înfiinţez şi conduc o serie de publicaţii locale sau naţionale, după cum ar fi: „Actualitatea sportivă”, săptămânal de informaţie şi atitudine sportivă finanţat de Dumitru Urucu, în care debutează Răzvan Codorean, Silviu Mărculescu şi Crisi Preda (multiplul laureat pentru fotoreportaj al presei sportive din România, acum la Gazeta Sporturilor), Jurnalul de Mehedinţi, Justiţiarul, Observator, Noul Observator, Spirit Nou, Opinia, Vocea Mehedinţiului şi Mehedinţeanul.

Colaborez la „Forum” şi „Informaţia de Severin”, realizând şi emisiuni TV la RTS (RadioTeleviziunea Severin).

În anul 1999, în urma materialului „Preşdintele României asociat cu hoţii de fundaţii” apărut în cotidianul central „Ultima Oră”, condus de Ion Marin, sunt acţionat în instanţă de preşedintele în exerciţiu al României, la acea dată, Emil Constantinescu. Câştig procesul la Judecătoria Sectorului 1, iar de recurs nu mai este cazul, Constantinescu pierzând alegerile prezidenţiale din anul 2000.

Pentru perioade destul de scurte, mai puţin de un an la fiecare, lucrez şi la televiziunile „Antena1” şi „OTV”, la secţiile „Ştiri”.

În anul 2007 debutez cu volumul de poezie „La marginea dimineţii” şi romanul „Peron pustiu”, editate la editura ALMA din Craiova.

În anul 2008, la aceeaşi editură, apare romanul „Profeţii”, iar în anul 2009, la editura MCT din Timişoara apar romanele „Risipitorii” şi „Călător în calea timpului”.

Din 2009 sunt membru al Societăţii Scriitorilor Dunăreni.

Am obţinut, de-a lungul timpului, mai multe premii pentru publicistică şi pentru activitatea editorială, dintre care: Premiul de Excelenţă 2008 al Centrului Cultural Mehedinţi, Premiul de Excelenţă 2009, ediţia 1, oferit de Primăria Turnu-Severin, Premiul Eminescu 2009 pentru Poezie, Festivalul Eminescu ediţia a 18-a, Premiul pentru Proză 2010 al Societăţii Scriitorilor Dunăreni.

Where to find Marius Cilibia online


Where to buy in print


Books

Simple Short Sad Stories
Price: $3.99 USD. Words: 9,120. Language: English. Published: November 15, 2014 by Nicolae Sfetcu. Categories: Fiction » Fantasy » Epic
"Modern Fables" as it was subtitled by author himself, reconstructs, in an original and successful way, the questions, betrayal, suffering and hopes of modern man, in turn prisoner of "The Forgotten Moment" and "The Wax Idol", being in turn "The Careless Man" and the "mercenary" tamed by the face of a "Slavic deity."

Marius Cilibia's tag cloud