Radu Găvan

Biography

Radu Găvan s-a născut pe 29 decembrie 1978, la Bucureşti. Exorcizat, romanul său de debut, a fost publicat în 2014 la editura Herg Benet. În 2015 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut, „Mircea Ciobanu“ și a fost nominalizat la Festival du premier roman de Chambéry pentru cel mai bun roman de debut. În 2016 a primit Premiul I la Festivalul Alexandru Macedonski pentru cel de-al doilea său roman, Neverland. Cel mai recent roman al său, Diavoli fragili, a fost publicat în 2017 la Pandora M (Grupul Editorial Trei). În 2018, romanul Neverland a fost tradus în limba germană.

Smashwords Interview

Cine te-a încurajat să scrii? Spune-ne în câteva cuvinte povestea ta. Cum ai început să scrii și cum te-ai ținut de pasiunea asta pentru scris?
La un moment dat nevoia de a scrie a fost prea puternică și am lăsat-o să se manifeste. La început nu m-a incurajat nimeni, pur și simplu am început să scriu și m-am simțit bine făcând asta. E mai simplu decat pare. Mai complicat a fost cu publicatul. Am trimis romanul către edituri, de la marea majoritate nu am primit vreun răspuns, unele nu l-au vrut, cu altele nu m-am înţeles asupra condiţiilor de publicare. Am încercat self-publishing-ul. N-a mers. Am trimis iar romanul la edituri. Am scris trei povestiri şi le-am trimis către personalităţi din lumea literară şi nu numai. Singurul care a răspuns a fost Mircea Pricăjan, redactor la Familia şi Revista de Suspans. I-au plăcut povestirile, a citit şi Exorcizat, i-a plăcut foarte mult. M-a invitat să public în Revista de Suspans. Mi-a întins mâna şi eu am apucat-o strâns. În acel moment aveam mare nevoie de aşa ceva şi îi voi rămâne recunoscător toată viaţa pentru încrederea oferită. Am insistat cu Exorcizat la Herg Benet, o editură pe care mi se pusese efectiv pata. Îmi plăcea mie ce publicau şi mi se părea că e cel mai potrivit loc pentru romanul meu. Acum doi ani, în noiembrie, Exorcizat a fost publicat. La Herg Benet.
Care este procesul tău creativ? Cum s-au născut romanele tale, din ce au fost inspirate?
Scriu când simt că am ceva de spus. Uneori mă simt rău când trece mai mult timp fără să scriu, dar nu vreau să forțez. Am încercat și nu a mers. Chestia e că am destul de puțin timp pentru scris și îmi doresc să profit de el atunci când se ivește oportunitatea, dar de multe ori nu o fac, pur și simplu nu simt nevoia, iar timpul trece și uneori apare frustrarea. Mi se întâmplă de multe ori să citesc o carte bună și să-mi vină cheful de scris. E o senzație grozavă să simți forța, plăcerea de a scrie a unui autor mare. Cea mai mare parte a procesului de creație se petrece în mintea mea, nu pe hârtie, dar nu în sensul că scriu cartea în cap, ci mai curând că dezgrop anumite idei principale pe care le pot mai apoi dezvolta în scris. De obicei nu știu cum va arăta ce urmează să scriu, am doar o vagă idee, o formă nedefinită. Îmi place să las povestea cât mai liberă. Exorcizat a pornit de la experiențele mele ca agent imobiliar din perioada în care locuiam singur. Aveam nevoie de un subiect puternic, ceva despre care să-mi doresc cu adevărat să vorbesc. Bineînțeles, perioada cu imobiliarele a fost doar un punct de plecare, un pretext mai mult, romanul, în esența lui, este născut din întunericul meu, din tot ce simțeam că există în mine, dar nu îl puteam numi. Neverland este doar o altă latură de-a mea, pe care am simțit nevoia să o arăt. Am un băiețel, sunt sensibil la subiectul părinte-copil, am vrut să scriu despre asta.
Read more of this interview.

Where to find Radu Găvan online

Books

Amurgul unui scriitor
Price: Free! Words: 18,760. Language: Romanian. Published: September 6, 2016. Categories: Fiction » Literature » Literary
Povestirile din această colecţie au fost scrise în perioada 2013-2016. Deși diferite, toate vorbesc, mai mult sau mai puţin, despre cele mai frumoase şi în acelaşi timp cele mai importante daruri pe care viaţa mi le-a oferit - familia şi scrisul.
Demonul si ploaia
Price: Free! Words: 8,360. Language: Romanian. Published: November 24, 2013. Categories: Fiction » Themes & motifs » Psychological
(5.00 from 4 reviews)
Ebook gratuit. Trei povestiri de Radu Gavan. Despre un tata si fiul sau, despre doi indragostiti, despre un om singur. Si despre demonii lor.

Radu Găvan's tag cloud

demon    demonul si ploaia    familie    gavan    limba romana    ploaia    radu    romana    romaneste    romanian    scris