Franciska Donászi

Biography

Már a gimiben is újságot szerkesztettem. Írógéppel, fénymásolóval, nyomtatóval. Tudom, ez rémesen ódivatúan hangzik, de annyira azért még nem vagyok öreg! 18 évesen megnyertem a Soros Alapítvány diákújságíró versenyét iskolai közügyek kategóriában, később a DUE diákújságíró pályázatán is díjazott voltam. Dolgoztam korrektorként, olvasószerkesztőként és egy évtizeden át újságíróként. Rengeteg minden érdekel, imádok kísérletezni és felfedezni új dolgokat.

Általános iskolás koromban írtam az első novellámat, amivel rögtön meg is nyertem az iskola íróversenyét. A novellaírás innentől kezdve része maradt az életemnek, de a legtöbb novellám nem került ki az asztalfiókból. Ez alól az egyik kivétel az Első szerelem című írásom, amivel 2011-ben második díjat nyertem a Terézanyu Klub pályázatán. Életem során hol kényszerből, hol kíváncsiságból, dolgoztam sok területen. Végül oda jutottam, hogy írás nélkül lehet ugyan élni, csak éppen nem érdemes. Ez az egyetlen dolog, ami közben nem érzem azt, hogy csak az időmet vesztegetem, miközben valami sokkal fontosabbat kellene csinálnom.

Where to find Franciska Donászi online

Books

Csókvírus
Price: $5.99 USD. Words: 10,460. Language: Hungarian. Published: October 21, 2018. Categories: Fiction » Romance » Short stories, Fiction » Literature » Literary
Egy harmincas nő útkeresése. Flörtök és szerelmek. Mókás helyzetek, szívfájdalom és önirónia. Humor mögött felsejlő szomorúság.
Kalandozásaim Budapesten
Price: $2.99 USD. Words: 22,960. Language: Hungarian. Published: March 9, 2018. Categories: Nonfiction » Travel » Specialties & interests » Essays & Travelogues, Nonfiction » Biography » Personal memoir
Szerelembe lehet esni egy várossal? Ki lehet belőle ábrándulni annyira, hogy elhagyd és többé vissza se nézz? A Kalandozásaim Budapesten egy vidéki lány időkapszulája a tíz évvel ezelőtti Budapestről.
Változatok egy témára
Price: $0.99 USD. Words: 10,400. Language: Hungarian. Published: April 24, 2017. Categories: Essay » Literature
Molnár Ferenc Liliom című műve olyan régóta visszatérő motívuma az életemnek, hogy már fel sem tudom idézni, mikor találkoztam vele először. Az író műveinek máig is tartó nemzetközi sikere szintén régóta foglalkoztatott, különös tekintettel a német nyelvterületre. Ezért választottam dolgozatom tárgyául Fritz Lang 1934-ben készült filmjét, valamint Kurt Meisel 1963-as burgtheaterbeli rendezését.
Kölcsey Parainesisének hatása
Price: $0.99 USD. Words: 12,610. Language: Hungarian. Published: April 10, 2017. Categories: Essay » Literature
Miként hatott a kortársakra a Parainesis és annak írója? A kérdés megválaszolásához főként két ember naplóját, személyes élményeit, a költőről vallott gondolatait hívtam segítségül. Az ambiciózus tanítványét, Obernyik Károlyét, aki Kölcsey Kálmánnak, a Parainesis címzettjének volt a nevelője; valamint Kölcsey Ferenc unokahúgának, Kölcsey Antóniának a korabeli feljegyzéseit.
A Parainesis elemzése
Price: $0.99 USD. Words: 9,060. Language: Hungarian. Published: April 3, 2017. Categories: Essay » Literature
Bár a Parainesis Kölcseynek egyik legnagyobb és leghíresebb műve, szakirodalma meglehetősen kevés. Minden Kölcsey-monográfia az életmű jelentős alkotásának tartja, de a mű elemzésére csak kevesen vállalkoztak. Ez a kötet ezt az űrt hivatott betölteni.