H.J.A. Hofland

Biography

H.J.A. Hofland (1927) is in 1999 door zijn vakgenoten uitgeroepen tot Journalist van de eeuw. Zijn veelal beschouwende stukken verschijnen wekelijks in NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Onder het pseudoniem S. Montag publiceert hij in NRC Handelsblad sinds jaar en dag een Overpeinzing; in 2009 verscheen de 1500e.
Hofland schreef meer dan veertig boeken. Zijn bekendste en invloedrijkste is Tegels lichten – of ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten. De belangrijkste persprijs in Nederland, De Tegel, is er naar Hoflands magnum opus vernoemd.
De carrière van Hofland begon in 1953 bij de buitenlandredactie van het Algemeen Handelsblad, waar hij in 1967 adjunct-hoofdredacteur werd en twee jaar later hoofdredacteur. Na de fusie met NRC in 1970 trad Hofland toe tot de hoofdredactie van NRC Handelsblad. Na een intern conflict werd hij columnist en reizend verslaggever, met name in de Verenigde Staten en het Oostblok.
Hofland ontving in 1961 de Anne Frank-prijs, in 1996 de Gouden Ganzeveer en kreeg in 2001 een eredoctoraat van de Universiteit van Maastricht. In 2011 werd zijn oeuvre bekroond met de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs, de P.C. Hooft-prijs.

Books

Tegels lichten
Price: $5.99 USD. Words: 81,500. Language: Dutch. Published: April 22, 2013 by Fosfor. Categories: Nonfiction » History » European, Nonfiction » Politics & Current Affairs » History
Tegels lichten - of ware verhalen over de autoriteiten in het land van de voldongen feiten stamt uit 1972 en is het bekendste en meest geprezen werk van H.J.A. Hofland, die in 1999 door zijn vakgenoten werd uitgeroepen tot ‘Journalist van de eeuw’ en in 2011 voor zijn gehele oeuvre werd bekroond met de P.C. Hooftprijs.

H.J.A. Hofland's tag cloud