Patrick Bernauw

Biography

Het Smashwords ebook-platform van auteur, regisseur, performer en docent literaire creatie Patrick Bernauw.

Writer of historical faction, horror and fantasy. Playwright, performer and producer of "alternate reality games", murder & mystery games, city games and teambuilding events.

***

Patrick Bernauw werd geboren op 15 april 1962, en woont sindsdien in Erembodegem. Hij was radio-, tv- en stripscenarist, hoorspelregisseur, hoofdredacteur van de Historische Verhalen, en leidt nu een eigen productiehuis voor interactief theater, dat zich de jongste tijd vooral concentreert op moordspelen en stadsspelen voor teambuilding, bedrijfsevents, feesten enz... Sinds 1981 schrijft hij romans, verhalen, essays, toneelstukken en radio- en televisie-scenario's - zowel voor volwassenen als voor de jeugd.

Tot zijn bekendste proza-werken behoren de docudetective "Mysteries van het Lam Gods" (1991) en, in samenwerking met Guy Didelez, de historische jeugdroman "In het Teken van de Ram" (1996) die in eigen land werd onderscheiden met de Prijs Knokke-Heist voor de Beste Jeugdroman en in Duitsland met de Eule des Monats. Zijn proza-werk voor de jeugd werd voorts nog twee maal bekroond met de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes en werd vertaald in het Frans, het Duits, het Noors, het Italiaans, het Spaans en het Pools. Zijn meest recente werken zijn historische thrillers voor volwassenen: "Het Bloed van het Lam" (2006), "Nostradamus in Orval" (2007), "Het Illuminati Complot" (2008), "De paus van Satan" (2011) en "De Zaak Louis XVII" (2012).

Voor de BRT(N)/VRT, een aantal Nederlandse omroepen, Radio Ostankino (Moskou), New Radio New York en voor de Vlaamse vrije radio's schreef en in het laatste geval regisseerde en produceerde Patrick Bernauw ettelijke luisterspelen. In 1994 ontving hij voor zijn luisterspel "La Comédie Française" de Prijs van de Provincie Oost-Vlaanderen voor toneel. Voor de VTM was hij co-scenarist van de series "Meester!" en "Wittekerke", en hoofdschrijver en storyliner van de jeugdsoap "Wat nu weer!?" Voor de VRT was hij co-scenarist van de sitcom "Alle Maten" en van de detective-reeks "Sedes & Belli".

Met zijn toneelstukken, die hij vaak zelf regisseerde, viel hij eveneens regelmatig in de prijzen. Dat was onder meer het geval met "De Dochter van Calamity Jane", geschreven in samenwerking met Guy Didelez (Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater, 1997) en de thriller "De Minister en het Maffia Meisje" (Sabam Prijs voor Toneel, 1999). Hij was ook actief in het beroepstheater. Zo schreef hij samen met Guy Didelez het figurentheaterstuk voor kleuters, "Beerenbodegem" (Taptoe, 1997) en met Frank Van Laecke "Semper Vivat" (Taptoe, 2005).

In 1998 richtte Patrick samen met zijn broer Fernand het muziektheatergezelschap Compagnie de Ballade op, dat zowel voor een volwassenen publiek als voor jongeren speelt. Patrick Bernauw schrijft niet alleen de teksten waarvoor zijn broer Fernand de muziek componeert, maar regisseert de stukken ook en acteert/zingt erin mee. Met "Het Ware Verhaal van Calamity Jane" en met "De Sterke Verhalen Blues" trok hij jarenlang door het hele Vlaamse land. In 2005 werd Compagnie de Ballade onderscheiden met de prestigieuze Visser Neerlandia Prijs voor Musical, voor de productie "Scharpenelle".

Momenteel is hij vooral actief als scenarist en producent van teambuilding moordspelen en stadsspelen. Samen met fotograaf Marc Borms werkt hij aan de reeks Mysterieus België, fotozoektochten op basis van een fotoboek. Compagnie de Ballade heeft hij heropgericht als productiehuis voor audio theater, waarmee hij is teruggekeerd naar een oude liefde, het luisterspel, en ook als performer een tweede adem gevonden lijkt te hebben.

Where to find Patrick Bernauw online

Where to buy in print

Books

Dolende Ridders
Price: $8.99 USD. Words: 34,230. Language: Dutch. Published: May 19, 2014 by Storytellers. Categories: Fiction » Humor & comedy » Parody, Fiction » Historical » Medieval
De "ware kronieken" van een aantal ridders van Karel de Grote zijn behoorlijk absurd en anachronistisch. Een geestige parodie met een hoog Monty Python gehalte, kortom. Over Angoulaffre met de Gele Tanden, de verliefde leeuw Oghris, of Roland die in zijn eentje een bres slaat in de muren van Saragossa. Voorzien van de nodige wetenschappelijke voetnoten, in de vorm van NvdR's (Noten van Ridders).
In het spoor van de Hopduvel
Series: Mysterieus België Series, Book 14. Price: $5.99 USD. Words: 19,930. Language: Dutch. Published: August 16, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » Short Stories, Fiction » Horror » Crime
Vier griezelige detectiveverhalen, of griezelverhalen met een crimineel thema, gesitueerd in de "Duvelse Driehoek" van Affligem-Erembodegem-Meldert, en in nu onherroepelijk vervlogen tijden toen de hoppeteelt nog volop bloeide... Deze verhalen dienen als achtergrond bij een vertelwandeling met 5 verhalen en 3 ballades over de legendarische Hopduvel.
How To Produce Your Own Halloween Murder Mystery Party
Price: $2.99 USD. Words: 3,640. Language: English. Published: May 24, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Horror » Crime, Plays » American / African American
Using the Halloween Murder Mystery Script “Michael’s Message”, you can organize all by yourself a Murder Mystery as a Halloween Party Game, Dinner Party Game, Murder Weekend, etcetera. And you can play it with 10 to 30 participants... or even more!
Scharpenelle, klein verhaal van een Grote Oorlog
Series: Mysterieus België Series, Book 12. Price: $5.99 USD. Words: 7,960. Language: Dutch. Published: March 30, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Historical » General, Plays » European / English, Irish, Scottish, Welsh
Aan de basis van deze tekst voor vertel- en muziektheater, die zich ook "gewoon" laat lezen, ligt een waar gebeurd verhaal uit de eerste dagen van de WOI. Vijf Vlaamse soldaten vinden een meisje van ongeveer drie jaar oud in een door shrapnell doorboord huis. Ze adopteren haar, houden haar als een soort mascotte bij zich en noemen haar "Elisabeth Shrapnell".
Toneelstuk: Zotte Charlotte
Series: Mysterieus België Series, Book 11. Price: $9.99 USD. Words: 13,680. Language: Dutch. Published: March 28, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Historical » Victorian, Plays » European / English, Irish, Scottish, Welsh
Charlotte, de dochter van Leopold I, huwt op jonge leeftijd met Maximiliaan van Oostenrijk. In 1860 krijgt hij de keizerskroon van Mexico aangeboden. Kort daarna ontvlamt een burgeroorlog, wordt hij gefusilleerd... en Charlotte krankzinnig. Of toch niet? Want waarom sluit het Belgische koningshuis haar eigenlijk op, voor de rest van haar leven, in het kasteel van Boechout, bij Meise?
Toneelstuk: De Minister en het Maffia-Meisje
Price: $9.99 USD. Words: 12,280. Language: Dutch. Published: March 8, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Thriller & suspense » Psychological thriller, Plays » European / English, Irish, Scottish, Welsh
Een man die wordt aangesproken als "de Chef" heeft samen met een zwijgzame gemaskerde trawant en een alles-filmende journaliste een wegrestaurant bezet. Daar gijzelen ze een minister en zijn minnares, die het land wilden verlaten, op de vlucht voor een reeks schandalen. Het doel van de gijzeling lijkt een soort verhoor te zijn van de minister... Een keiharde toneel-thriller van Patrick Bernauw.
Wie heeft don Cornetto vermoord?
Price: $25.95 USD. Words: 4,800. Language: Dutch. Published: February 2, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » General, Plays » European / English, Irish, Scottish, Welsh
Don Cornetto wordt wel eens de Godfather genoemd van de grootste maffia familie die zich ooit in Vlaanderen vestigde. Maar toen werd hij dus vermoord. Er zijn 5 verdachten, en don Cornetto is er zowaar in geslaagd de aanwijzingen naar zijn uiteindelijke moordena(a)r(es) te verstoppen in de playlist voor een maffiaconcert. Script voor een moordspel/moorddiner om zelf te organiseren en te spelen.
Het Illuminati Complot
Series: Mysterieus België - Trilogie Maarten Dejonckheere, Book 3 · Mysterieus België Series, Book 3. Price: $9.99 USD. Words: 96,670. Language: Dutch. Published: January 7, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » Historical, Nonfiction » History » Contemporary political
Televisiereporter Maarten Dejonckheere bijt zich vast in het onderzoek naar het dodelijk "ongeval" van koning Albert I in 1934 in Marche-les-Dames, en ontdekt dat de officiële versie van de feiten een sprookje is. Werd Albert I het slachtoffer van een passioneel drama of een politiek complot? En wat heeft een voorspelling van de zieneres van Onkerzele, Leonie Van den Dijck, met dit alles te maken?
Nostradamus in Orval
Series: Mysterieus België - Trilogie Maarten Dejonckheere, Book 2 · Mysterieus België Series, Book 2. Price: $9.99 USD. Words: 104,070. Language: Dutch. Published: January 5, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » Historical, Nonfiction » History » Modern / 18th Century
Antiquair Karel Rombaut wil met zijn boek aantonen dat hij als nazaat van Lodewijk XVII (1785-1795?) een troonpretendent van Frankrijk is. Maar voor hij zijn levenswerk kan publiceren, wordt Rombaut vermoord door een mysterieuze man die hem "de Profetie van Orval" zou hebben getoond... van de hand van Nostradamus!
The Angel of Mons
Price: $2.99 USD. Words: 5,070. Language: English. Published: January 4, 2013 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » Historical, Nonfiction » Travel » Hikes & walks
A city game or walk in Mons, Belgium - with some of the greatest mysteries of the First World War. From the Angels to the Hell Hound of Mons: a World War One Experiment with Black Propaganda - or what we would call now: "PSYOPS!" The game can be played at home, with this ebook, or in the city of Mons... But above all, this "The Angel of Mons" is also a tall tale, an urban legend, a true story!
Twee Koningskinderen
Series: Mysterieus België Series, Book 7. Price: $6.99 USD. Words: 27,950. Language: Dutch. Published: December 31, 2012 by Storytellers. Categories: Fiction » Science fiction » Apocalyptic, Fiction » Fantasy » Epic
Een tiental jaren na de Ramp... Twee koningskinderen hebben elkaar zo lief. Ze horen bij elkaar als Romeo en Julia, Tristan en Isolde, Hero en Leander... Patrick Bernauw herwerkte het beroemde toneelstuk "La princesse Maleine" van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck tot een poëtische, futuristische ballade over het onafwendbare lot en eeuwige liefde.
Memoirs of Lord Halloween
You set the price! Words: 1,940. Language: English. Published: October 30, 2012 by Storytellers. Categories: Plays » European / English, Irish, Scottish, Welsh, Poetry » Contemporary Poetry
Desiree D. was found in a derelict building nearby the Devil's Castle in the old city of Ghent (Flanders, Belgium) together with the decapitated body of the dark & doomed "hip-hop" poet, also known as Lord Halloween. Miss D. handed over to the police a map, titled "Memoirs of Lord Halloween" and containing various poems.
Shell Shocked Isabel Shrapnel
Price: $2.99 USD. Words: 6,340. Language: English. Published: October 18, 2012 by Storytellers. Categories: Plays » European / English, Irish, Scottish, Welsh, Fiction » Historical » General
The year is 1939, the place: a secret wing of a military hospital. A young girl invokes the ghost of a horribly maimed Great War veteran... or is he invoking her? They are both "shell shocked", their mind, memories and sanity torn to fragments, twisted and sharp like shrapnel. The first part of this invocation is a monologue, the second part a duologue. Based upon a true story.
The Fortune of the Bourbons
Price: $2.99 USD. Words: 3,390. Language: English. Published: October 13, 2012 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » Historical, Nonfiction » History » Essays
A visitor to the old Abbey of Orval (Belgium) discovers a corpse in the ruins. Paul Shoeman was the producer of the semi-historical documentary serial Mysterious Belgium. He was working on an episode titled ‘Nostradamus in Orval’, about the so-called prophecies of Nostradamus which are in fact containing a code to find the lost ‘fortune of the Bourbons’. Can you solve this murder mystery?
Met de Paus van Satan door Bruges-la-Morte
Series: Mysterieus België Series, Book 6. Price: $5.99 USD. Words: 5,760. Language: Dutch. Published: April 18, 2011 by Storytellers. Categories: Nonfiction » Travel » By region » Europe
Een stadswandeling door Brugge, gebaseerd op de historische thriller van Patrick Bernauw & Philip Coppens, De Paus van Satan.De 19de eeuwse decadente auteur Joris-Karl Huysmans infiltreerde in het satanistische milieu van Parijs.. en kwam zo terecht in Brugge, in de kapel van het Heilig Bloed.
GhostWritings
Price: $2.99 USD. Words: 16,180. Language: English. Published: March 14, 2011 by Storytellers. Categories: Nonfiction » New Age » The Paranormal
Here are some of the finest true ghost stories taken from my own collection... From well known "urban legends" such as the Amityville Horror (or Hoax?) to the historical stuff (ah, the Ghost of Anna Boleyn), from the Angels of Mons to the Pilot's Ghost of Montrose... Are not we all living in a haunted submarine? The audio book links to some free soundscapes that go very well with the stories.
Duivelsteen
Series: Mysterieus België Series, Book 5. Price: $6.99 USD. Words: 18,250. Language: Dutch. Published: November 8, 2010 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » Historical
In zijn sombere kasteel Duivelsteen brengt Geraard de Duivel zijn dagen door met braspartijen en gruweldaden. Algauw krijgt het Duivelsteen in Gent de naam behekst te zijn. Geen wonder dat het later een tehuis voor krankzinnigen wordt. Een van hen schrijft koortsachtig alle verhalen over het Duivelsteen op...
Het Bloed van het Lam
Series: Mysterieus België - Trilogie Maarten Dejonckheere, Book 1 · Mysterieus België Series, Book 1. Price: $9.99 USD. Words: 142,650. Language: Dutch. Published: November 7, 2010 by Storytellers. Categories: Fiction » Mystery & detective » Historical
Tijdens zijn onderzoek naar de diefstal van de Rechtvaardige Rechters ontdekt Maarten Dejonckheere een occult geheim van de Tempeliers over de Heilige Graal. Deze historische faction thriller van Patrick Bernauw was de eerste in de "Mysterieus België" trilogie en verscheen oorspronkelijk bij Manteau in 2006.
Nostradamus, Man of Prophecies or Politics?
Price: $2.99 USD. Words: 9,940. Language: English. Published: September 2, 2010 by Storytellers. Categories: Essay » Sociology
Here are some articles I wrote during the last years, about Nostradamus, and how his prophecies maybe were not prophecies at all, and how they are still used to go into politics. Did Nostradamus foresee the election of Barack Obama and the End of the World in 2012? Was Nostradamus the author of the Prophecy of Orval and are some of his quatrains containing a code to locate the Bourbon War Chest?

Patrick Bernauw's tag cloud

1914    1914 1918    1934    1939    2012    abbey    absurd    adolf hitler    affligem    albert i    amityville    anachronismen    angels of mons    anna boleyn    antiwar    antiwar play    arthur machen    atrocities    avioth    barack obama    bekroond toneelstuk    belgie    belgisch koningshuis    belgium    black propaganda    brugeslamorte    brugge    charlotte    citadel    city game    city trip    city walk    cluedo    code    conspiracy    corruptie    crime    crown prince    dark poetry    dark romance    de keizerin van mexico    de panne    de paus van satan    detectivespel    dialogue    dinant    dinner party game    diy    doityourself    draaiboek    dragon    drama    duivelsteen    duologue    eerste wereldoorlog    elisabeth shrapnell    end world    erembodegem    erotic    faction    faction thriller    fairy tale    fantasy    first world war    flanders    flanders fields    florenville    france    franse revolutie    french revolution    game    gedichten    geheimen    gent    geraard de duivel    germany    geschiedenis    geweld    gezelschapsspel    ghost stories    gijzeling    graal    great war    griezel    griezelroman    griezelverhaal    griezelverhalen    grote oorlog    guardian angel    guesthouse    halloween    hardboiled    haunted    hauntings    heilig bloed    hellfire corner    henry ii    hero en leander    het bloed van het lam    historical drama    historical mysteries    historical mystery    historisch drama    historisch mysterie    historische mysteries    historische roman    historische thriller    history    hopduvel    hoppestreek    horror    hotel ocean    humor    ijzer    illuminati    indianen    interactief    interactief theater    invocation    jeruzalemkerk    jeugdliteratuur    jeugdroman    joriskarl huysmans    juarez    karel de grote    kasteel van boechout    koningshuis    kronieken    lam gods    lbas    legenden    leon degrelle    leonie van den dijck    leopold iii    levend cluedo    liedjes    liefdesroman    lodewijk xvi    lodewijk xvii    lost treasure    louis xvi    louis xvii    louvain    maffia    maffia spel    magischrealisme    marchelesdames    marie antoinette    maurice maeterlinck    maximiliaan van oostenrijk    mayan calendar    meise    meldert    mexico    middeleeuwen    military    military hospital    minnewater    misdaad    misdaadverhalen    monarchie    monologue    mons    montmedy    monty python    moord    moorddiner    moordspel    murder game    murder mystery    murder mystery game    murder mystery party    murder weekend    musical    muziektheater    mysteries    mysterieus belgie    mystery    mystery detective    mystery game    mystery weekend    napoleon iii    nationale plantentuin    nederlands    nostradamus    nostradamus code    occulte thriller    onkerzele    oorlog    oorlogsliedjes    orphans    orval    paranormaal    paranormal    parodie    patrick bernauw    phantoms    philip coppens    play    plot    poetry    poezie    politics    politieke schandalen    poltergeist    predictions    profetie    propaganda    prophecies    psyops    quentin tarantino    rechtvaardige rechters    remembrance day    reservoir dogs    revolutie    revue    rex    ridders    role playing game    ruins    sabam    sabam prijs voor toneel    sagen    saint george    scenario    schandalen    schat    sciencefiction    script    seks    sfroman    shell shock    shrapnel    shrapnell    sintbaafs    soldatenliedjes    solve it    songs    spannende boeken    spel    spirits    spiritualism    spotliederen    stadswandeling    stadswandelingen    stage drama    stage play    stageplay    straatliederen    supernatural    tall tale    teambuilding    tekst    tempeliers    theater    theatertekst    theatre play    thriller    tipperary    toekomstroman    toekomstvoorspellingen    toneel    toneelbrochure    toneelscript    toneelspel    toneelstuk    toneeltekst    travel    treasure    treasure hunt    true    twee koningskinderen    urban legend    urband legends    verteltheater    veterans day    veterans hospital    visser neerlandia prijs    voorspelling    voorspellingen    vredesliederen    war chest    war orphans    war poetry    war propaganda    wereldoorlog    woi    world war one    ww1    ww1poetry    yser    zelf organiseren    zieneres    zwarte humor